Tirsdag presenterte rådmann Bjørn Gudbjørgsrud sitt forslag til en omfattende tiltaksplan for Hamar sentrum.

Sentrum utfordres av sterk konkurranse fra kjøpesentrene, med mange tomme forretningslokaler som resultat, og rådmannen innser at det trengs sterkere stimulanser for å få et aktivt og levende sentrum.

Attraktive byrom

Samtidig blomstrer Strandgata som aldri før, og rådmannen håper at med opprusting og bedre tilrettelegging også i gågata og på Østre torg, blir også disse byrommene mer attraktive og får tilbake mer byliv og aktivitet.

Tiltakene går ut på alt fra reduserte byggesaksgebyrer og prioritert saksbehandling i sentrum, til gratis korttidsparkering, opprusting av Østre torg og gågata, ny sentrumsplan med mer fokus på utvikling enn bevaring, og å vurdere å lokalisere kommunale virksomheter i sentrum.

Investeringer

Christian Vold er én av flere større gårdeiere i sentrum. Hans siste tilskudd er ute- og serveringsstedet O’Learys i Strandgata. Han driver for tiden og pusser opp det gamle rådhuset, som han kjøpte fra Hamar kommune 1. januar 2015. Ambisjonen er å skape et spennende underholdnings- og serveringskvartal.

Han synes tiltaksplanen utelukkende er positiv.

– Dette høres veldig bra ut. Jo mer attraktive byrommene oppfattes av folk, jo mer vil de brukes, som igjen utløser investeringer, påpeker Vold.

Miljø og trivsel

Han er glad for at kommunen gradvis har erkjent at sentrum, med sitt mangfoldige eierskap, har utfordringer ikke kjøpesentrene har.

– At kommunen går mer aktivt inn, er veldig positivt. Med opprustingen av Strandgata har vi sett en vitalisering der. I sentrum kan vi få et miljø og en trivsel kjøpesentrene ikke kan matche, og det må vi spille på. Vi må tørre å tenke nytt, og få konsepter til sentrum som er unike, mener Vold.

Større kraft

For Østre torg, vil kommunen ganske kjapt gjøre mindre opprustingstiltak, før planen er å gå i gang med en større opprusting neste år. Den økonomiske rammen som foreslås benyttet, er 6,5 millioner kroner.

– Kommunen ønsker å gå inn med en større kraft til å få fart på Hamar sentrum, sier rådmannen.

Hans ambisjon er å legge til rette for at flere jobber og bor i sentrum. De igjen vil benytte tilbudene som er der, noe som skaper større bærekraft og øker mangfoldet.

Totalt er tiltaksplanen beregnet koste 11,5 millioner kroner til investeringer, men kommunen har også lagd en ny organisering med en egen avdeling for bydrift.

Onsdag i neste uke skal formannskapet behandle tiltaksplanen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.