• Smilefjesene: Mattilsynets sure smilefjes betød stenging av restauranten. Smilefjes-forskriften gir Mattilsynet 10 dager på å utføre oppfølgingstilsyn.
  FOTO: Trygve Norum-Lunås

Etter å ha blitt stengt av Mattilsynet onsdag, håpet eier Fredrik Chi og de ansatte ved Garage Food & Drinks å åpne restauranten igjen på torsdag. Da var imidlertid svaret fra Mattilsynet at de «ikke hadde tid» til å komme på oppfølgingstilsyn, og restauranten måtte forbli stengt.

- Det betyr en dag uten omsetning. Vi har heldigvis ikke så store utgifter, og klarer oss, men for andre, større restauranter, kan noe slikt bli svært kostbart, sa Fredrik Chi til HA på fredag.

LES OGSÅ: Tapte en dags omsetning fordi Mattilsynet ikke hadde tid

Alle inspektørene var opptatte

Avdelingssjef Bente Fauske i Mattilsynets avdeling Mjøsområdet sier til HA at alle inspektørene deres var opptatt da restaurant-eier Chi ringte dem på torsdag.

- Avtalen var at eieren skulle ta kontakt da han var klar, og han ringte oss på torsdag. Da hadde vi ikke mulighet til å dra. Det var ingen ledige ressurser, for alle var opptatte, sier Fauske, og legger til:

- Jeg skjønner at han ønsket besøk på torsdag, men det hadde vi ikke mulighet til denne gangen.

Hun mener det at Mattilsynets inspektører var opptatte viser at de gjør jobben sin, og sier at det ikke er noe uvanlig i at restauranter må vente på å bli gjenåpnet.

- Det at vi ikke har noen til å reise ut på timen, er nokså vanlig. Inspektørene var på tilsyn, og ute og jobbet, sier Fauske.

LES OGSÅ: Mattilsynet med økt kontroll av gatemat

Mattilsynet: - Vi har 10 dager på oss

På HAs spørsmål om hvorvidt restauranten kan ha krav på noen form for kompensasjon for dagen uten omsetning, blir vi, etter en intern runde i Mattilsynet, henvist til paragraf 6 i den såkalte «smilefjes-forskriften», som tar for seg Mattilsynets tilsyn og smilefjes-ordning.

Paragraf 6 sier følgende:

«Etter at serveringsstedet har rettet opp de regelverksbruddene Mattilsynet har funnet og melding om dette er mottatt hos Mattilsynet, skal Mattilsynet innen 10 virkedager etter at meldingen er mottatt, følge opp saken.»

- Smillefjesforskriften gir oss 10 dager på å gjennomføre oppfølgingstilsyn, sier Fauske.

Restauranter kan derfor bli tvunget til å holde stengt i opptil 10 dager, dersom Mattilsynet lar vente på seg. Fauske sier hun ikke er kjent med noen som har fått kompensasjon i en slik situasjon.

- Jeg har ikke vært borti at man kan få kompensasjon for noe slikt, sier hun.

LES OGSÅ: San Marino Hamar stengt av mattilsynet

Å Snu saken på hodet

Avdelingssjefen påpeker dessuten at i den aktuelle saken, var det ikke tilstrekkelig rent da Mattilsynet kom på oppfølgingskontroll ved Garage Food & Drinks fredag morgen:

- Vi var der fredag morgen. Da var det ikke rent nok til å åpne, noe eieren burde ha sett. Derfor opprettholdt vi vedtaket på fredag morgen, og var der senere på fredag og han fikk åpnet restauranten, sier Fauske.

Restaurant-eier Chi har ikke bedt om kompensasjon, og fortalte HA på fredag at han bare ville legge saken bak seg.

Når HA tar opp spørsmålet om kompensasjon, og den potensielt tapte inntekten for restauranter i slike saker, mener avdelingssjef Fauske at det blir å snu saken på hodet:

- Vi prøver å være imøtekommende og gjennomføre oppfølgingstilsyn når det passer for restaurantene - vi gjør det hvis vi kan. Men her er det restaurant-eieren som har brutt reglene, ikke Mattilsynet. Det er han som er ansvarlig for å ha det i orden, sier Fauske. 

Fakta

Smilefjesordningen

 • Smilefjesordningen startet 1. januar 2016.
 • Den skal informere forbrukerne om de hygieniske forholdene ved et serveringssted.
 • Smilefjessymbolene som deles ut har tre varianter: smilefjes, strekmunn og sur munn.
 • Mer enn 8000 restauranter og kafeer omfattes av ordningen.
 • Kantiner, matservering på institusjoner, bensinstasjoner eller storkiosker er ikke med.
  Kilde: Mattilsynet.no
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.