Langfredag fortalte HA om opplevelsen Joachim Agerup Løkkevik (33) og Thomas Berg Olsen (45) hadde da de var på byen i Hamar tirsdag denne uken.

De to fortalte at flere personer hadde henvendt seg til dem mens de satt på et utested og kommet med mange spørsmål rundt deres legning og seksualitet. Henvendelsene i seg selv var i utgangspunktet ikke fiendtlige, men samboerparet følte seg som to utstillingsdokker som måtte svare på spørsmål rundt deres legning.

Til slutt fikk de en mer aggressiv henvendelse. Da Joachim ble irritert og ba vedkommende dra og la dem sitte i fred, svarte han ifølge samboerparet med å slå Joachim hardt i ansiktet med flat hånd.

Mange reagerer nå på historien. På Facebook-kontoen til HA har det kommet inn en rekke kommentarer. Stort sett alle er støtteerklæringer fra Hamar-borgere som ikke ønsker at slike ting skal skje i byen sin.

Les noen av kommentarene i slutten av artikkelen.

- Trist påminnelse

Også flere av våre toppolitikere reagerer.

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen, som selv er åpen homofil og kommer fra Hamar, sier følgende til HA:

- Dette er en trist påminnelse om at vi ikke enda kan ta for gitt at homofile kan leve like frie liv som andre på alle samfunnsarenaer. Slike ting skjer alt for ofte fortsatt, alle steder i Norge. Jeg tror generelt at Hamar er en åpen og inkluderende by, med flotte folk, og har ikke hørt om lignende tilfeller på veldig mange år. Men dette er en påminnelse for oss alle om at vi alle har et ansvar for å gjøre byen vår god for alle. Ser man noe slikt, så må man si  fra.

Hamar-ordfører Einar Busterud reagerer også:

Uansett hvilke steder man snakker om er det selvsagt totalt uakseptabelt å bli trakassert på grunn av seksuell legning. Jeg tror det fortsatt og dessverre er lettere å være homofil i Oslo enn på mindre steder. Ikke først og fremst på grunn av forskjeller i holdninger, men fordi man har større miljøer å ferdes i. Den sosiale eksponeringen øker når stedet blir mindre.

- Oppgitt og provosert

Kristian Tonning Riise, som er leder i Unge Høyre og Høyres 1. kandidat fra Hedmark til høstens stortingsvalg, mener det er viktig å si fra:

- Jeg blir både oppgitt og provosert av å lese om denne saken. I 2017 bør vi ha kommet så langt at to mennesker av samme kjønn kan vise offentlig at de er glad i hverandre uten at det er noe å lage noe oppstyr rundt, enda mindre å bli aggressiv av, sier Riise.

Han håper denne saken er et unntakstilfelle og ikke noe som er representativt for Hamar.

- Det er trist at Thomas og Joachim nå har fått et negativt bilde av holdningene i Hamar. Hamar er Innlandets utstillingsvindu. Det skal være en moderne og inkluderende by for alle. Det må vi alle sørge for. Så jeg håper at dette er et unntakstilfelle og ikke noe som er representativt for hvordan det er for homofile par å være ute i Hamar. I 2017 burde det være en selvfølge at homofil kjærlighet er akkurat like velkomment i gatebildet som heterofil kjærlighet, sier han.

Stor støtte på Facebook

Ser man på kommentarene som kommer inn på Facebook, tyder alt på at de aller fleste ikke ønsker at slike ting skal skjer. Her er noen av kommentarene som har som har kommet inn på vår Facebook-side og som har fått flest «likes»:

«Flaut å være hamarsing og lese slikt! Vi er i 2017 og ikke i 1977», skriver Knut Sveen.

«Virkelig lite hyggelig å lese at det fortsatt eksisterer slike holdninger i dagens samfunn», skriver Kristina Helena Härkönen.

«Hva er forskjellen på homofile, lesbiske og hetero? Ikke en jævla dritt ? De er helt vanlige mennesker som alle andre. ? Den holdningen enkelte har til at det ikke er normalt å være homo eller lesbisk får meg til å klikke. Er ikke noe mere unormalt det enn å være hetero, De er faktisk født sånn. Det er ingen sjukdom. Kjenner flere som er det og er verdens fineste mennesker», skriver Inger Lise Bakken

 «Trist å lese slike historier. Skjønner ikke hva folk for seg til å spørre om heller jeg da... regner med de ikke spør et hetro par om noen ting. Voks opp folkens , vi er i 2017.. det der er ikke Ok oppførsel», skriver Åse Høiby Bråthen

«Jeg tror fremdeles det er en del mennesker der ute som er usikre på egen legning og som er livredde for at noen skal oppdage det, og da er det best å være den første til å angripe de som faktisk er kommet så uendelig mye lengre ...... «, skriver Torild Sveen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.