Den mulige flyttingen av jordbruksstudiene fra Blæstad til Evenstad skaper reaksjoner. Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum, som selv var student i 1997-1998, er tydelig motstander.

– Som landbruksminister satte jeg av penger nettopp for å styrke og sikre høgskoletilbudet på Blæstad. Det er helt naturlig å ha utdanningen her, i rette omgivelser med bred kompetanse på alle kanter. Utdanningen ved Blæstad er et praktisk rettet tilbud som må bygges opp, ikke ned, sier han.

– Evenstad er ikke egnet

Vedum trekker fram de store bedriftene Geno og Norsvin som eksempler på godt samarbeid mellom høgskolen og private forskningsmiljøer. Sp-lederen mener et slikt samarbeid vil bli mye vanskeligere dersom skolen flyttes mange mil oppover i dalen.

– Evenstad er en juvel som er perfekt egnet til forvaltning av skog og utmark. Jordbruksfaglig er det derimot begrensede muligheter på grunn av kortere vekstsesong og færre arter. Til dette formålet har Blæstad en langt bedre lokalisering, sier han.

Vedum varsler at han vil gi klart uttrykk for sine meninger over Høgskolen i Innlandet før de fatter en avgjørelse.

– Hvis ikke høgskolen ser fordelene med å koble sammen utdanningstilbud og høykompetansebedrifter på Hedmarken, da får vi se om vi må ta saken videre og løse den politisk, sier han.

Vedum har selv gode minner fra tiden som student på Blæstad.

– Det var et veldig trivelig år med engasjerte lærere og godt miljø, mimrer han.

Bondelaget engasjerer seg

Også lederen i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng, er skeptisk til høgskolens flytteplaner.

– Bondelaget og jeg er uroet og veldig lite glad for at Blæstads framtid står på spill. Ikke et vondt ord om Evenstad, men en flytting dit vil ikke være heldig for å opprettholde tilbudet, kompetansen og renommeet som Blæstad har bygd opp over mange år, sier han.

Også Aas-Eng trekker fram de tette båndene til Geno, Norsvin og Heidner-miljøet som viktige argumenter for å beholde tilbudet på Hedmarken. Han sier samtidig at ledelsen i Bondelaget sentralt allerede har sendt brev til høgskolestyret for å argumentere mot en eventuell flytting.

– Blæstad er en samling av mye kompetanse og mange ulike funksjoner. Det vil være veldig uheldig å fjerne dette navet for jordbruket i Innlandet, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.