«Jeg vil gjerne skrive litt om det som opptar meg om dagen», startet Maria Fredheim mailen til HA. Det hun har sett seg lei på, er voksne som ikke klarer å legge fra seg telefonen når de sitter bak rattet.

Marias debattinnlegg om uvettig mobilbruk finner du under HAs nye vignett «Unge stemmer».

Men hva får egentlig en 10 år gammel jente til å ta pennen fatt og sette foten ned for mobilbruk hos voksne sjåfører?

– Jeg har tenkt på det mange ganger. Jeg ville skrive sånn at andre ikke blir skadet fordi noen driver med mobilen mens de kjører, sier Maria.

KREMTER DEMONSTRATIVT

Hun har sett mange sjåfører som har holdt på med telefonen, også i biler hun selv har sittet på i.

– Da blir jeg redd. Jeg synes de kan ta en pause i bilen. De kan vente med å svare på meldinger, eller de kan stoppe.

– Pleier du å si ifra hvis du sitter på i en bil der sjåføren driver med telefonen?

– Jeg sier ifra sånn, sier Maria og lager en demonstrativ kremtelyd.

Det var Maria selv som fant ut at hun ville skrive debattinnlegg i avisa. Mamma Elin Engeskaug hjalp henne litt med å få tankene ned på papiret. Hun har selv fått beskjed fra datteren om at hun bør legge bort telefonen. Nå hender det Maria hjelper til med å svare på meldinger når de er ute og kjører, for mamma kan bare glemme å røre telefonen selv.

Også Maria er utstyrt med egen mobil, men hun vet hvor grensa går:

– Jeg har mobil, og jeg liker å bruke den, men jeg sitter ikke og kjører en bil samtidig!

ULOVLIG Å «TOUCHE»

– Å holde på med mobilen mens man kjører, er som å kjøre med bind for øynene, sier Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef hos Trygg Trafikk.

Hun er klokkeklar på at det å taste på telefonen mens man sitter bak rattet, er kjempefarlig. Mange ulykker skyldes uoppmerksomme sjåfører, og mobilen må ta skylda for en stor andel av dem.

– Ser du på telefonen i tre sekunder når du kjører i 80, har du kjørt 70 meter uten å se på vegen. Da sier det seg selv at mye kan skje, sier Årøen.

Regelen for mobilbruk i bil er svært enkel: Det er forbudt å røre mobiltelefonen når man sitter bak rattet. Skal man snakke i den mens man kjører, må de være koblet opp med handsfree eller til bilens systemer før kjøreturen starter.

– Du har ikke lov til å røre borti mobilen i det hele tatt når du kjører. Som sjåfør skal du holde fokus på vegen. Likevel er det skremmende mange som bruker mobilen når de kjører, sier Årøen.

SKRYT FRA TRYGG TRAFIKK

Årøen er glad for at Maria minner de voksne om trafikkreglene.

– Det er fantastisk! Tommel opp for henne fra Trygg Trafikk!

Ofte er det sånn at barna er vel så flinke til å følge regler som de voksne, og regler er det ofte en god grunn til at vi har.

– Det er viktig at barn minner voksne på at de gjør dumme ting, for det trenger voksne å få høre av og til, spesielt i trafikken. Som sjåfører har vi et ansvar, ikke bare for dem vi har i bilen og for biler vi møter, men også for barn som er på veg til skolen, venner eller fritidsaktiviteter. Uoppmerksomhet kan være kjempefarlig, sier Årøen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00