– Hva har du tenkt å spille i dag, a? Ytre høyre, det vel?

Det er muntre kommentarer, klapp på skuldra og brede glis når 60+-gutta møtes igjen på Åkerbana. De fleste av dem vokste opp i Åker hageby, som det da het, og de fleste av dem bor fortsatt i Hamar. To fra det opprinnelige laget er gått bort.

Dukket fram

Det var da HA skrev om det gule huset som dukket opp langs E6 at Kjell-Arne Søbye på Ridabu ble inspirert til å dukke ned i historien til Åkerbana og Lyn Åker. Da inviterte han like godt de andre gutta fra laget til en samling slik at de også kunne få bli med på mimringen.

Du skal ha god fantasi hvis du kan se at det har vært ei fotballbane her langs Strandvegen, ikke langt fra E6. Nå når all vegetasjonen er fjernet, virker avstanden kortere enn før. Når utvidelsen av E6 er ferdig, er trolig også siste spor av bana borte. Men gutta vet godt hvor den var. Bana sto klar i 1960, og det ble hjemmebane for Lyn Åker IL. Her var det ikke noe klubbhus, men det lå noen svære sementrør ved bana som de kunne skifte i når det regnet.

Bana ble merket med sagflis fra saga, ved det gule huset. De trillet uttallige trillebårlass med flis før hver eneste kamp.

– Husser dere hvor tung trillebåra til Harald var?, sier en av gutta og latteren runger.

RABARBRASUPPE

Men Harald Otnæs og kona Marit, foreldrene til Tore og Leif Arild, ble etter hvert både lagledere, dommer, trener og heiagjeng og var limet i fotballgjengen. Harald jobbet på jernbanen og treningene og kampene ble lagt opp etter togtidene. Marits kalde rabarbrasuppe var nesten fast pausedrikk. Det var ekstra stas da de spilte på bortebane og fikk Solo. Klubblokalet, der taktikken ble diskutert, ble vedbua hjemme hos Tore og Leif Arild i Ridabuvegen.

Kakebasar utenfor Rønningen, Ridabu handel (Dagens Kiwi) ga nok penger til at de kunne sykle til Ramah-fabrikken i Hamar og kjøpe blå trøyer. Mødrene sydde hvite kortbuker.

Den aller første kampen ble et nabooppgjør med Fart på Fartbana, og den endte med seier til Lyn Åker. Tore Vidar Odnes, som nå er borte, sto for det aller første målet.

– De første åra spilte vi alle kampene våre i nærområdet for vi måtte jo sykle til alle bortekampene, forteller Leif Arild Otnæs, som har kjørt fra Sørum for å møte de andre gutta.

BLE TIL RIDABU

Da laget ble med i serien, fikk de ikke lenger hete Lyn. Men Åker IL var i gang helt til 1965 da laget ble slått sammen med Hjellum fotball til Ridabu IL. Da ble anlegget på Hjellum den nye hjemmebana. Men det ble trent på Åkerbana til utpå 90-tallet.

I dag er det bare suset fra E6 vi hører på Åkerbana når gutta fra Lyn Åker skåler i pausedrikken - kald rabardbrasuppe, naturligvis!

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00