Kirkeorgelmaraton har domkantor Trond Våge kalt innsamlingsaksjonen for nytt kirkeorgel. Og ikke uten grunn: I et nytt kirkeorgel er det 42 piper, som hver har 1.000 deler. Altså omtrent så mange deler som lengden på et maratonløp. Men nå skal Guro Evensen Hjemli og Jon Fredrik Hjemli sørge for at det blir maraton på ordentlig – og helst med penger i potten til orgelet. 8. oktober stiller de til start i München for å løpet 42. 195 meter, og håpet er at privatpersoner, næringsliv og alle som synes at Hamar Domkirke fortjener et nytt orgel, er med og sponser hver kilometer de løper.

– De kan sponse oss med en femmer eller en 10-er for hver kilometer, eller en hundrelapp for hver time vi løper. Og kanskje kan en legge inn en liten bonus hvis vi setter ny pers, sier Guro. Sjøl håper hun å komme under fire timer, mens Jon Fredrik setter grensa på 3.30. Persen er 3.26.

Eneste igjen

Hun og mannen Jon Fredrik har sunget og spilt i domkirka ved en rekke anledninger, og synes det er viktig at byen får et skikkelig kirkeorgel.

Og det synspunktet deler biskop Solveig Fiske.

– Slik Hamar Domkirke ligger til, er den med i det pulserende livet i Hamar med mange ulike konserter. Musikk danner en himmel over livene til folk uansett hvilken grunn de har til å komme i kirka, sier Fiske.

– Og det er faktisk slik nå at domkirka i Hamar er den eneste som ikke har fått oppdatert kirkeorgelet sitt, sier domkantor Trond Våge.

Faktum er at både Lillehammer og Gjøvik nå har større orgel enn Hamar. – Og det kan vi ikke være bekjent av, sier varaordfører Knut Fangberget. Hamar kommune har garantert for et lån på 10 millioner kroner, forutsatt at orgelkomiteen sjøl klarer å samle inn 2 millioner kroner. Så langt er det samlet inn 250.000 kroner.

Løpt lenge

Men nå kan forhåpentlig løpet til Guro og Jon Fredrik øke dette beløpet. Interessen for maraton har de hatt i flere år.

–Det begynte med at vi jogget en del da vi var studenter, så var det noen svenske musikervenner som begynte å løpe maraton. Så ble vi lokket til å være med, og det var så gøy!, sier Guro, som har vært med i fem maratonløp. Jon Fredrik har løpt sju ganger.

Denne gangen kombinerer de maratonløpet med en liten ferie. De to barna står på sidelinja når de løper og siden drar familien til Basel der de bodde i 10 år før de vendte hjem til Hedmarken og bosatte seg på Ådalsbruk.

– Og der er vi midt mellom alt, sier Guro. Det er flotte stier å løpe på, og det er passe avstand for å løpe hematt til Vallset for å besøke foreldrene mine, sier hun.

Kirkeorgelmaratonen har nå egen side på Facebook der det står hvordan du kan bidra.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.