– Så rart å være her. Her var slakteforretningen, og der oppe var leiligheten vår, sier Lillemor og peker mot kulturhuset der Åsgården en gang sto.

Rundtur

Lillemor, som ble døpt Brynhild da hun ble født 26. april for 100 år siden, hadde fått middag på Basarene som bursdagspresang av Thrine Rustad og Anna Helene Teien. De er døtre av Jonette Rustad som var Lillemors nære venninne helt fra middelskolen. Selv om Jonette døde for mange år siden, er Lillemor fremdeles et nært medlem av familien. I løpet av helga ble det også tid til en rundtur i byen for å se igjen Midtbyen skole, tomta der middelskolen lå og andre steder i byen som hun husker.

God hukommelse

Den spreke og humørfylte 100-åringen har bodd i Bærum i vel 60 år. Alderen til tross, hun har en sylskarp hukommelse og minnene fra oppveksten i Hamar triller fram. Hun ble født i Løten (eller Løiten som hun sier), og flyttet til Storhamar da hun var sju år. Moren hennes, Gunhild Andreassen, startet slakteforretning i Basarbygningen, mens faren, Johan, var slakter.

– Han lagde fantastisk wienerwurst med masse kalvekjøtt i. Du finner ikke slike i dag, sier Lillemor og blir helt drømmende i blikket. – For ikke å snakke om spekematen, Hedmarksspek, han klarte ikke å lage nok, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MIDDELSKOLEN: På 100-årsdagen fikk Lillemor en fin minnebok. Her er det bilde fra klassen hennes på middelskolen. I dag er de bare to igjen. FOTO: Trude Ånnevik 

Hun minnes også mottaket av kjøttvarer bak Basarbygningen. Der sto dyrlege Koht og stemplet kjøttvarene etter kvalitet før det ble fraktet inn til slakteren for bearbeiding.

Kjørte rally

Etter noen år på Storhamar flyttet familien inn i Åsgården i en stor hjørneleilighet. – Det var en flott leilighet, men det var skummelt for ei lita jente å gå ned i bakgården på do når det var mørkt, sier hun.

Familien hadde bil tidlig, T-Ford, og moren til Lillemor drev også med rallykjøring, slett ikke vanlig for en kvinne på den tiden.

Siden ble det middelskole på Lillemor. I dag er det bare to av elevene fra denne klassen som fremdeles lever. Lillemor holder kontakten med klassevenninnen Edith Svenkerud som bor i Hamar.

Siden tok hun gymnas. Deretter tok hun barnepleiestudiet, og like før krigen brøt ut fikk hun være medhjelper til søster Signe på fødeavdelingen på Finsal.

– Her fikk jeg assistere ved fødsler, fikk stelle mødre og barn og lærte masse etter hvert, sier Lillemor, som deretter tok utdannelse som jordmor.

Og utdannelsen førte henne først til Elverum sykehus, siden til Stratford upon Avon før hun fikk jobb ved sykehuset i Bærum. Her jobbet hun som jordmor i over 30 år til hun gikk av. Her har hun også bodd i den samme leiligheten i 60 år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TILBAKE: Lillemor Andressen, sammen med Anna Helene Teien (t.v) og Thrine Rustad. FOTO: Trude Ånnevik

Interessert i fotball

Lillemor giftet seg aldri og har ingen barn, men har hatt et rikt liv. Morens interesse for bilkjøring hadde smittet over på henne, og like før krigen fikk hun en bil av foreldrene sine. Men bilen ble konfiskert under krigen og sto på bukker uten hjul i over seks år etter krigen før hun kunne ta den i bruk igjen. Men da ble den brukt: Sammen med en venninne fartet hun rundt i Europa og besøkte både Roma og Paris.

Lillemor holder seg oppdatert på nyheter, leser Dagsavisen daglig og diskuterer veldig gjerne med barna til Thrine og Anna Helene.

– Også er det så spennende å følge med i fotball. Jeg husker fremdeles at pappa og jeg satt og hørte på OL-kampen mellom Norge og Tyskland i 1936. Nå er det snart VM. det ser jeg fram til, sier Lillemor Andreassen, en utrolig frisk 100-åring.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.