Det var for et års tid siden at det ble registrert forhøyede verdier av Legionella-bakterien i Ankerskogens dusjanlegg.

Legionella-bakterier er vanlig forekommende i naturen og finnes i overflatevann og i jordsmonn.

Det finnes ulike typer av Legionella-bakterier, og den typen som er påvist i Ankerskogen innebærer ikke smittefare i seg selv, men indikerer at det er vekstvilkår for den smittefarlige varianten.

Den smittefarlige varianten kan forårsake to sykdommer; legionærsykdom og pontiacfeber.

I dusjanlegg

Kjetil Kjærnes i Byggeråd var prosjektleder for rehabiliteringen av Ankerskogen svømmehall, og er hentet inn for å følge opp saken.

Legionella er kun påvist i dusjanlegget. Alt vann som går til bassengene blir kloret, som dreper alt av bakterier.

– Da de forhøyede verdiene ble påvist, iverksatte Ankerskogen termisk rensing av dusjanlegget hver fjortende dag. Det vil si at dusjanlegget gjennomspyles med vann som holder over 70 grader, opplyser Kjærnes.

Stor kostnad

For ett år siden installerte Ankerskogen et anlegg for anodisk oksidasjon av vannet til dusjanlegget. Kostnaden til dette har vært i størrelsesorden 350.000 kroner inkludert tilpasning av rørene. Anlegget dreper alt av næringsstoffer i vannet. Det var forventet at dette anlegget skulle løse problemet, men det tar for lang tid og derfor planlegges ytterligere tiltak som vil virke raskere.

– Har noen blitt syke av Legionella-bakteriene?

– Nei, det er ikke meldt om sykdomstilfeller, og det er ikke forbundet med helsefare å bruke anlegget. Vi har løpende kontakt med Samfunnsmedisinsk enhet for Hamarregionen om saken, ifølge Kjærnes.

Blindsoner

– Hva er den bakenforliggende årsaken til at Legionella blomstrer opp?

– Det er et stort røranlegg i garderobedelen i Ankerskogen. Det er koblet ut en tank for oppsamling av vann til varmegjenvinning og gjort tiltak for å sikre full vanngjennomstrømning i hele røranlegget. Det er vanskelig å være skråsikker på at kilden er funnet, men vi mistenker at legionellabakteriene har utviklet seg i disse delene av anlegget, sier Kjærnes.

Daglig leder Morten Lillehagen konstaterer at saken har vært komplisert og kostnadskrevende for dem.

– Vi har hatt tett dialog med Samfunnsmedisinsk enhet hele vegen. Etter at Legionella ble påvist, har vi forsterket prøvetakingen og har kontroll på bakterien. Det er ikke helsefare forbundet med å bruke anlegget, understreker Lillehagen.

Har gitt pålegg

Samfunnsmedisinsk enhet har påpekt to avvik som Ankerskogen svømmehall må rette før 31. desember.

De to avvikene dreier seg om at Ankerskogen har et ufullstendig internkontrollsystem, og ikke har et tilfredsstillende system for å hindre oppblomstring av Legionella-bakterier. Vedtaket ble fattet 27. november.

– Vi avventer nå dokumentasjon fra Ankerskogen, sier kommuneoverlege Hege Raastad.

– Er det aktuelt å stenge Ankerskogen?

– Nei, det er ikke aktuelt med den typen Legionella-bakterier som er påvist. Det er ikke farlig å besøke Ankerskogen, sier Raastad.

Hun bekrefter at det ikke er rapportert sykdomstilfeller grunnet Legionella på Hedmarken. De aktuelle sykdommene er meldepliktige til Folkehelseinsituttet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.