Fredag er siste dag. Da er det slutt. Slutt etter 39 år bak kateteret på Hamar katedralskole.

Avbrutt av ett års vikariat på Ener ungdomsskole, er det her Jørstad har jobbet etter at han gikk ut fra Universitetet i Oslo i 1978 og rett til lektorstilling ved Katta.

Sommerferie i luft

I foajeen på Katta løper elever rundt med roser og vitnemål. Det er sommerferie i lufta.

Der treffer vi også elevene Nico Bardalen og Ruben Olsrud. De har laget film om russefeiring som fenomen, og de har intervjuet skolens egen «russeguru» Jørstad om russefeiring da og nå.

Der omtales også episoden hvor Jørstads postkasse ble sprengt med dynamitt. Men mer om det senere.

Husker de fleste

Bardalen har hatt Jørstad som lærer, og har bare godord å si.

– En herlig fyr, og en liberal lærer med mange spennende digresjoner. I første time fikk vi rede på at navnet hans betyr «ørnerede», sier Bardalen.

Jørstad har undervist i norsk, tysk og samfunnsfag.

Intervjuet blir stadig avbrutt av at Jørstad stikker innom kontoret sitt og henter permer med utklipp og minnebøker. Han har tatt vare på det meste, og husker de fleste.

39 Gode år

– Hva sitter igjen etter 39 år i skoleverket?

– Jeg har fått drive med det jeg syntes var aller mest morsomt. Ellers hadde jeg ikke holdt på til jeg var 70 år. Noe av det morsomste har vært å følge elevene i tre år i deres åndelige utvikling. Det har vært veldig fint, sier Jørstad.

Gikk imot storskolen

Og det har vært like morsomt enten han var nyutdannet eller erfaren.

– Gjennom årene har jeg blitt mer tålmodig. Ungdom er ungdom, og jeg liker godt aldersgruppa, sier Jørstad.

Han har vært engasjert i skolepolitikk også, og sto i stormen som motstander av «storskolen» Hamar katedralskole som ble bygget utpå 2000-tallet. Jørstad syntes skolen ble for stor med 1.200 elever.

– Da ble det bråk! Jeg skjønner ikke at jeg holdt ut, sier Jørstad.

Jørstad fikk saken gjenopptatt i fylkestinget ved å bruke det såkalte innbyggerinitiativet. Han ble kalt illojal og verre ting, men fylkeskommunen måtte be om unnskyldning to ganger.

Skrekk-kabinettet

Da skolen sto der knapt nok med vegger, var støyen uutholdelig.

– Det ble kalt «skrekk-kabinettet». Det var fire klasser på én flate, minnes Jørstad.

Fylkesråd Aasa Gjestvang skar igjennom, og vegger ble det. Etter det gikk det seg til.

– Men skolen blir aldri helt bra. Det skyldes arkitekturen, og ikke folkene, for her er det masse dyktige folk, sier Jørstad.

Amerika-brev

Nå har Katta-lektoren forberedt seg på å bli pensjonist. I kjelleren har han en gammel kasse med amerika-brev han har tenkt å gå gjennom.

– Det blir roligere dager. Så lenge man er frisk og rask, må man gjøre noe vettug, mener Jørstad.

Kanskje kan det bli noen flere turer til Berlin, en by han besøkte første gang på russetur i 1967, og stadig har vendt tilbake til både med elever og privat.

Russ og dynamitt

Elevene og kollegene kommer han til å savne.

– Ungdommene er så snille, vet du. Men det var denne postkassa jeg fikk sprengt da. Noen hadde lagt dynamitt i postkassa, og det var to russ. De var ikke mine elever, men det gikk rykter om at jeg ikke likte russen. Jeg anmeldte forholdet. Senere ble jeg oppsøkt av en advokat. Det viste seg at de to skulle søke på befalsskolen, og da kunne de ikke ha en anmeldelse på seg. De fikk be om unnskyldning, og så trakk jeg anmeldelsen. Jeg var vel for snill, sier Jørstad.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00