– Dette kan vi takke Kjell Erik for. Det er han som finner på sånt her hos oss, sier distriktsleder for Hamar Vest, Aud Marit Reistad. Og i samme slengen «omfavner» hun hele venneforeningen til Prestrudsenteret.

– Jeg kan ikke få rost dem nok for den jobben de gjør.

Hus på Hjul

Nå er det kaninhuset som er samtaleemne både blant de ansatte og de eldre på senteret. Tidligere har Prestrudsenteret fått låne kaniner som har hoppet rundt i det lukkede amfiet mellom bygningene. Men i år fikk Prestrudsenteret overta de to hunnkaninene Bella og Koseklumpen, og da måtte det et hus til. Tusenkunstner og tidligere automasjonsingeniør påJernbaneverkstedet, Kjell Erik Andersen, hadde løsningen: Et hus på hjul som er festet på utsiden av et stort vindu inn til ett av oppholdsrommene.

– De har termostatstyrt varme i gulvet og lys, og så har de egen utgang så de kan velge selv når de vil være inne og ute, forteller Andersen, som nå planlegger spa-avdeling med trimapparater på hemsen i kaninhuset. Bella og Koseklumpen blir for øvrig bare kalt Solan og Ludvig, for det er bare den ene som våger seg utendørs nå som det er kaldere i været.

Kaninhuset gleder ikke bare de eldre, men også de som er på besøk. Barn som er med på besøk synes dette er veldig spennende. Med det nye huset har kaninene også et sted å være om vinteren.

HØNER OG HANER

Det er ikke bare kaniner som trives godt på Prestrudsenteret. Hver sommer har de også høner og haner som spankulerer rundt.

– Vi tok litt feil av kjønnene på dem, men vi skjønte at noen var gærent da vi plutselig hadde fem «høner» som sa kykeliky, humrer Bjørn Helge Olsen, en av de andre aktive i venneforeningen.

De har også lang tradisjon for å ha rugekasse på senteret før påske. Palmesøndag er det samling rundt kassa når kyllingen kommer. De har også hatt kyllingveddeløp i resepsjonen – med bonger! Her er det ikke noe som er uprøvd for å skape litt humor i hverdagen.

TV-SENDINGER

Kjell Erik Andersen har for øvrig også installert kamera i fuglekasser ute i amfiet slik at de eldre kan få følge med på det indre liv.

De har også intern-tv som blant annet viser alle arrangement på senteret. På den måten kan de eldre som ikke klarer å være til stede, likevel få følge med.

Andersen, som ble kåret til Mesterborger av Hammer by i 2012, har også bygget en «platespillerbil» til de eldre. Passasjersetene er fylt opp med gamle plater, og med fjernstyring kan han rusle rundt på avdelingene og spille gamle Prøysenplater og viser fra Stordahl og Engerdal.

Venneforeningen, som teller 30–40 aktive medlemmer, står også bak krokvelder, julebord, grillfester og bruktbutikk.

– De er ikke bare fulle av ideer, de setter dem ut i livet også, sier Aud Marit Reistad.

Prestrudsenteret blir for øvrig sertifisert som livsgledehjem 8. november.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00