Som konservator for nyere tid gleder hun seg til å dele klesskattene på museet med publikum. Gjennom årene har nemlig museet fått inn mange flotte plagg, både fra 1700 og helt fram til -60-tallet, som forteller sin egen historie om hvordan kvinnene på Hedmarken fulgte motebildet. Nå er plaggene hentet fram, og noen av dem blir vist fram allerede på catwalken under Museumsnatt 9. mai. De vil også stå i utstilling på Odden ut sesongen.

Dette er også avslutningsutstillingen til Laila Grastvedt. 17. mai blir hun pensjonist etter å ha jobbet på museet i 11 år.

Den engasjerte konservatoren kan snakke seg varm om klærne som nå vises fram. Her kan du få se ei flott trøye fra 1780, en stakk fra samme periode, et nydelig tamburert sjal fra 1800 tallet, en nydelig ballkjole fra 1940-tallet og en forseggjort cocktailkjole fra tidlig 60-tall.

– Klær vi har fått inn og bilder viser at Hedmarken-kjerringene fulgte moten i Paris og i England. De pyntet seg med silke- og sølvkniplinger og Spitalfields-silke på slutten av 1700- og 1800 tallet, til tross for at det var strengt forbudt etter «Overdaadighetsforordningene for bondestanden». Vi ser klare tegn på at det var viktig å kle seg oppover, og da betalte de gjerne bøtene de fikk, sier Laila Grastvedt.

Utstillingen vil vise at rokokkostilen har holdt seg på Hedmarken, med ulike varianter gjennom tiårene. Den vil også vise at kvinnene rundt Mjøsa lagde sine egne varianter, med relativt ukledelige hodeplagg sammen med ypperste moteplagg ute i Europa.

Under Museumsnatt får du høre mer om de lokale motene.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00