Som konservator for nyere tid gleder hun seg til å dele klesskattene på museet med publikum. Gjennom årene har nemlig museet fått inn mange flotte plagg, både fra 1700 og helt fram til -60-tallet, som forteller sin egen historie om hvordan kvinnene på Hedmarken fulgte motebildet. Nå er plaggene hentet fram, og noen av dem blir vist fram allerede på catwalken under Museumsnatt 9. mai. De vil også stå i utstilling på Odden ut sesongen.

Dette er også avslutningsutstillingen til Laila Grastvedt. 17. mai blir hun pensjonist etter å ha jobbet på museet i 11 år.

Den engasjerte konservatoren kan snakke seg varm om klærne som nå vises fram. Her kan du få se ei flott trøye fra 1780, en stakk fra samme periode, et nydelig tamburert sjal fra 1800 tallet, en nydelig ballkjole fra 1940-tallet og en forseggjort cocktailkjole fra tidlig 60-tall.

– Klær vi har fått inn og bilder viser at Hedmarken-kjerringene fulgte moten i Paris og i England. De pyntet seg med silke- og sølvkniplinger og Spitalfields-silke på slutten av 1700- og 1800 tallet, til tross for at det var strengt forbudt etter «Overdaadighetsforordningene for bondestanden». Vi ser klare tegn på at det var viktig å kle seg oppover, og da betalte de gjerne bøtene de fikk, sier Laila Grastvedt.

Utstillingen vil vise at rokokkostilen har holdt seg på Hedmarken, med ulike varianter gjennom tiårene. Den vil også vise at kvinnene rundt Mjøsa lagde sine egne varianter, med relativt ukledelige hodeplagg sammen med ypperste moteplagg ute i Europa.

Under Museumsnatt får du høre mer om de lokale motene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.