I flere år har den en gang staselige låven på Voll gård vært et trist skue. Etter at taket raste sammen, har låven framstått som en ruin ved siden av alle de nye boligblokkene som vokser fram i full fart i området rundt.

Nå har Hamar kommune fått nok av det de mener er en skjemmende og farlig bygning. I et svært tydelig brev datert 29. mai får eieren frist til 1. oktober med å rive den mest ødelagte delen av låven. Dersom dette ikke skulle skje, varsler kommunen dagbøter på 500 kroner helt fram til arbeidet er utført.

I brevet fra kommunen kan vi blant annet lese at låven har forfalt ytterligere, og at store deler av bygningen har kollapset. Kommunen skal ha mottatt flere bekymringsmeldinger etter at barn har kommet seg innenfor gjerdet og oppholdt seg i låven.

– Forfallet representerer så stor fare for liv og helse at bygningen må rives snarest, står det i brevet.

På grunn av låvens vernestatus krever kommunen samtidig at låvebrua og brufoten bevares.

Kommunens arkitekt Gøril A. Nordli utdyper overfor HA:

– Låven er både veldig farlig og skjemmende. Vi ønsker derfor at rivingen kommer i gang så raskt som mulig, sier hun.

Grunneier Øyvind Vold og hans advokat Marit Johnsrud har klaget på rivevedtaket. Nå blir det opp til Fylkesmannen å avgjøre saken.

– Ikke uenig i rivevedtak

Advokat Johnsrud uttaler seg på vegne av klienten:

– Det er viktig å understreke at vi ikke er uenig i vedtaket om riving. Vi klager på måten kommunen har fattet vedtaket på.

Johnsrud er kritisk til at det gikk hele 14 måneder fra fylkeskommunens befaring i april 2016 og fram til grunneieren mottok brevet om låvens vernestatus.

– Vi har ikke kunnet starte vårt arbeid før vi visste hva som skulle vernes. Det har ikke vært teknisk mulig for Vold å igangsette noe arbeid tilknyttet en rivesøknad uten å ha sett uttalelsen fra fylkeskommunen og ha mottatt vedtaket. Her må kommunen ha en ryddig framgangsmåte.

I klagebrevet skriver advokaten blant annet følgende:

– Grunneieren er nå satt i en meget krevende situasjon hvor det etableres frister som selv de profesjonelle parter vi har vært i kontakt med, sier at de ikke ville ha klart å overholde.

Kostbar riving

Johnsrud mener varselet om dagbøter kommer for tidlig. Hun mener man først burde ha fått en frist for levering av rivesøknad.

– Først må denne søknaden behandles. Deretter kan kommunen muligens sette en frist for riving, for eksempel innen tre måneder etter at tillatelsen er gitt, sier hun.

Johnsrud forteller at arbeidet med rivesøknaden er godt i gang. Målet er å få revet låven så snart det lar seg gjøre.

Advokaten anslår at søknaden vil være klar i midten av september. Rivekostnaden er estimert til over 500.000 kroner – pluss moms.

– Rivingen kan starte så snart kommunen har godkjent den ferdige søknaden, avslutter hun.

Fylkesmannen skal nå avgjøre om klagen tas til følge.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.