Årets russetid nærmer seg med stormskritt. Allerede 12. april braker det hele løs, og avgangselevene har for lengst kommet i gang med de første festene for å varme opp til vårens potensielle høydepunkt.

Men, noen farer dukker alltid opp når det nærmer seg russeslipp: Også i år oppfordrer Hamar kommune russen på det sterkeste til å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Sykdommen krever rask behandling, og kan i verste fall være dødelig.

Vaksine virker i fem år

I år er rundt 500 ungdommer russ i Hamar – flesteparten av disse på Hamar katedralskole. Nå får alle tilbud om å ta vaksinen. Ved å ta en sprøyte er man vaksinert i fem år framover.

En billig helseforsikring, mener helsesykepleier Kari Jæger:

– Russetiden er nærmest «ekstremsport» hvor man tilbringer mye tid tett på mange andre mennesker. Det blir gjerne mye roping og skriking, noe som øker faren for dråpesmitte, sier hun.

Ifølge Jæger rammes i snitt mellom to og fire russ i Norge av hjernehinnebetennelse hvert år. Mellom 2009 og 2017 døde fire ungdommer i aldersgruppen 15-19 år.

Også i Hamar har det vært tilfeller hvor ungdommer har blitt smittet.

– Det siste tilfellet skjedde ved gamle Ankerskogen videregående for noen år siden. Eleven fikk behandling og ble frisk, sier Jæger.

Minner om fyllesyke og influensa

 Hvilke symptomer må man være obs på?

– Redusert allmenntilstand, hodepine og nakkestivhet. Det er ofte symptomer som minner om influensa, sier helsesykepleier Marianne Buvik.

Symptomene minner unektelig om vanlig fyllesyke, men helsesykepleierne ber ungdommene dra til lege dersom tilstanden ikke blir bedre. Er man i tvil, så er det bedre å oppsøke helsepersonell én gang for mye enn én gang for lite.

Elevene takker ja

På Katta møter vi elev og russestyremedlem Johan Storebakken. 18-åringen har fått tittelen «russelege», men presiserer lattermildt at han på ingen måte er utdannet innen medisin. Han har likevel et ekstra ansvar for at medelevene kommer seg trygt gjennom russetida med helsa i behold.

– Vi må ta vare på hverandre. Jeg skal vaksinere meg, sier han.

Storebakken sier mange elever har reagert litt på egenandelen på 500 kroner, men at det likevel er verdt investeringen:

– Det er en liten pris å betale sammenlignet med det vi bruker på klær, treff og rulling. Det er litt dyrt, men samtidig veldig lurt. Jeg tror de fleste elevene vil ta den, sier han.

Smittefare

Storebakken sier lang russetid med mange samlinger og store busser kan bidra til å øke smittefaren. Derfor oppfordrer han også medelevene til å ta vaksinen.

Medelev Anndrine Lund (18) er enig:

– Det er veldig viktig å bruke den muligheten vi får. Det er litt dyrt, men absolutt verdt det.

Russepresident Lars Syljusveen nikker. Også han bekrefter at han skal vaksineres.

– søk innen fristen!

Helsesykepleier Buvik er glad for at elevene viser ansvar:

– Det er flott at elevene stiller opp og snakker høyt om viktigheten. Som helsesykepleiere jobber vi for at elevene skal ha god helse i tillegg til det rent skolefaglige.

Vaksinen er kostbar og må bestilles, så kommunen og skolene minner om at elevene må søke innen fristen 12. februar. Søknad sendes inn via kommunens eller skolenes nettsider. Selve vaksinasjonene gjennomføres på rådhuset 4. og 11. mars.

Også første- og andreårselever kan ta vaksinen allerede nå.

– Det er ikke farlig, garanterer helsesykepleierne Buvik og Jæger til slutt.

Fakta om hjernehinnebetennelse

Folkehelseinstituttet skriver dette:

Sykdommen skyldes meningokokkbakterier og smitter via spytt. De vanligste sykdomsfremkallende meningokokkbakteriene kalles A, C, W, Y og B.

Friske personer kan ha meningokokker i halsen uten å bli syke, men de kan smitte andre.

Hos enkelte smittede kan bakteriene finne veien til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse. Andre ganger kan bakteriene formere seg i blodet (blodforgiftning) og skade viktige organer.

Sykdommen utvikler seg ofte raskt, og rundt 10 prosent av de som får sykdommen dør.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.