I formannskapet i Hamar har det siden juni vært en rekke orienteringer og drøftinger bak lukkede dører. Lukningen har vært begrunnet i forretningsmessige forhold. Også kommunestyret har vært involvert i planene i et lukket møte i høst.

Stor kontrakt

Senest sist onsdag ble dørene lukket på tampen av formannskapsmøtet, og pressen ble kastet på gangen.

HA har fått bekreftet fra flere hold at Hamar kommune er én av aktørene som jobber for å få det amerikanske selskapet EON Reality Inc. til å etablere seg i regionen, og for første gang i Norge.

Elverum kommune er én av de andre aktørene, sammen med Innovasjon Norge.

EON Reality Inc utvikler programvare til virtuell virkelighet i undervisnings- og opplærings-øyemed.

Jobbet i to år

Elverum Regionen Næringsutvikling (ERNU, eies av Elverum, Åmot og Våler kommuner) har jobbet i to år for å realisere en slik etablering i regionen.

I sin årsrapport for 2015, skriver de følgende om prosessen: «Det har vært en meget spennende prosess og ikke minst utfordrende på grunn av EON sine ønsker om å dele etableringskostnadene. Totalt 100 millioner kroner fordelt 50/50 på partene. ERNU lykkes nesten før jul i 2015, men bankenes krav til egenkapital ble litt for krevende.».

ERNU viser til at EON har etablert seg i europeiske byer som Manchester i England og Laval i Frankrike, hvor etableringen har gitt over 80 arbeidsplasser.

Ordfører Einar Busterud bekrefter at de er i dialog med Elverum kommune og EON Reality, men at ikke noe er avklart.

– Vi har dialog med Elverum. Det er et ganske komplisert avtaleverk, og vi er ikke i havn, sier Busterud.

Dersom man lykkes i å lande etableringen, legges det opp til lokalisering både på Hamar og Elverum.

Taus på Elverum

HA har ikke lykkes å få greie på hvor mye kapital Hamar kommune skal gå inn med.

Ordfører Erik Hanstad i Elverum kommune er ikke klar til å kommentere etableringen.

– Jeg vil ikke uttale meg om den saken i det hele tatt, sier Hanstad.

Deltok på jobbmesse

På Hamar er det flere bedrifter som utvikler spillteknologi.

Hamar-Regionen Utvikling er i ferd med å spisse sin aktivitet mer mot digitalisering og IT. Konstituert daglig leder Eli A. Bryhni vil ikke kommentere noe rundt EON. På jobbmessa Arena Innlandet som Hamar-Regionen Utvikling arrangerte i Oslo 18. oktober, deltok EONs administrerende direktør og grunnlegger Dan Lejarskar på Skype fra USA. Tema for konferansen var VR-teknologi i framtidens helsevesen.

deltok i forprosjekt

– Konferansen var meget vellykket med 170 påmeldte. Vi ønsker å forsterke vår satsing på teknologibasert næringsutvikling. Vi har miljøer som er gode på dette i dag. Dette er et område vi kan posisjonere oss på både nasjonalt og internasjonalt, sier Bryhni.

Høgskolen i Hedmark har deltatt i et forprosjekt med EON Reality om hvordan de kan nyttiggjøre seg simuleringsteknologi for å fremme læring blant sine studenter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.