HA møter de ansatte ved senteret sammen med sju av brukerne.

Sju kvinner i 20 til 30-årsalderen som har det til felles at de har blitt utsatt for seksuelle overgrep fra nære omsorgspersoner.

Terskelen for å stå fram på bilder i avisa er for høy. Temaet er fortsatt tabubelagt.

Uriktig bruk av midler

Utgifter til en sluttavtale med en tidligere ansatt, har ført til at Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har varslet at de vurderer å trekke tilbake 615.000 kroner i statlig støtte.

Styret ved støttesenteret har søkt brukerkommunene om ekstra midler og jobber for å berge senteret. Situasjonen er vanskelig både for ansatte og brukere.

Betyr mye

Brukerne ønsker å fortelle omverdenen hva senteret betyr for dem.

Emma Louise Fornebo Enger sier at hun trodde hun var helt alene om å oppleve overgrep. Da hun kom til støttesenteret, opplevde hun at det ikke var tilfelle.

– Her er vi flere med samme erfaringer, og vi støtter hverandre, sier Fornebo Enger.

Var innlagt flere ganger

SMISO Hamar har åpent daglig, og folk kan stikke innom.

De tilbyr samtaler, men ikke terapi. En annen bruker forteller at hun har flere lange innleggelser i psykiatriske institusjoner bak seg. Støttesenteret ble hennes veg tilbake til et vanlig liv.

– Her snakker vi ikke sykdom, men støtter hverandre. Her får jeg støtte til å komme videre, sier hun.

Noen av brukerne HA treffer er ikke i jobb, og da er senteret viktig for å ha innhold i hverdagen.

Ble et vendepunkt

En annen bruker har også flere innleggelser bak seg. Senteret ble et vendepunkt i livet hennes.

– Nå har jeg en grunn til å stå opp om morgenen. Uten senteret er jeg redd det blir senga eller innleggelser igjen, sier hun.

En ung kvinne sier overgrepene hun ble utsatt for var en belastning for hele familien.

– Min familie ble veldig lukket etter at det skjedde. For dem er det godt å vite at jeg får hjelp her, sier hun.

Daglig leder Live Haakensveen sier at støttesenteret er et supplement til det offentlige helsevesenet, og er et lavterskeltilbud hvor man ikke trenger henvisning. Dersom senteret går konkurs, frykter hun at det blir en større belastning på det kommunale hjelpeapparatet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.