Tradisjonen tro har Hamar kommune skaffet et digert juletre som skal lyse opp Stortorget i ukene fram mot jul. 26. november skal treet være klart til åpning – fullt av lys og flott dekorasjon.

Neste lørdag starter feiringen allerede midt på dagen, med åpning av pepperkakelandsbyen i Kulturhuset og juleverksted for de yngste på CC Stadion. På kjøpesenteret skal også Kammerkoret Viva opptre, før man i samlet flokk går i et stort lystog i retning gågata og Stortorget.

– Vi oppfordrer alle til å ta med noe som lyser, men helst ikke fakler og store, åpne flammer, sier kultursjef Morten Midtlien.

Senere tidspunkt

I år har arrangørene valgt å skyve julegrantenningen til et litt senere tidspunkt enn tidligere. Forklaringen er logisk nok:

– Vi ønsker mørkere omgivelser slik at lysene på treet synes enda bedre. Dermed blir det litt mer julestemning. Husk stillongs og varme klær, sier Midtlien.

I tillegg til selve julegrantenningen blir det bred underholdning på scenen. Dagens største navn er Stjernekamp-vinner Knut Anders Sørum, som skal synge både alene og i duett med Merethe Trøan.

I tillegg skal et barnekor med elever fra Ingeberg skole opptre.

– Det blir underholdning, moro og musikk for store og små, lover programleder Truls Pedersen – som håper folk på torget vil bidra med både dans og sang.

– Vær med på det som skjer! Det er så kjedelig hvis det bare er de på scenen som er aktive, oppfordrer han.

Også i år vil det bli delt ut små overraskelser til de yngste frammøtte. Men, etter å ha tabbet seg ut med for få overraskelser tidligere i år, har kommunen i år sørget for å være på den sikre siden.

– Vi har tatt noen forholdsregler og oppjustert antall overraskelser, smiler Midtlien.

Ni eller 16 meter...?

Årets julegran er en kortreist edelgran fra Hamar. På spørsmål om hvor høyt treet er, svarer Midtlien raskt og selvsikkert:

– 16 meter!

Truls Pedersen er ikke helt overbevist, og skritter like gjerne opp det liggende treets lengde.

– 16 meter, du liksom! Treet er ni meter, konkluderer han smilende – til stor latter fra Midtlien og resten av forsamlingen.

Men, det er som kjent ikke lengden som avgjør. Julegrantenning blir det uansett. Arrangørene ønsker alle hjertelig velkommen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00