Det lukter godt av treverk i snekkerbua til LHL i Hamar. Joseph sitter bøyd over det som skal bli ei ferdig fele- pusser, tar den opp og kikker, stryker over med fingeren og pusser enda mer. Det er like før felesesongen er over, for om sommeren spiller Joseph golf. Da får felene vente til det blir høsten igjen. Det er skotten som har gjort hamarsing av seg helt klar på.

Feleinteressen ble vekket på slutten av 80-tallet. Da holdt Torbjørn Fikke kurs, og Joseph ble med i en gjeng på 12–14 som ville lære å bygge feler. Etter hvert var det sønnen Vegard som tok over. I fjor ga det seg, da var de bare tre som fortsatt ville lære felekunsten.

– Men spiller du fele?

– Spiller? Nei, nei, sier Joseph og ler hjertelig. Det er byggingen som har fascinert. Millimeterpresisjonen, pussingen, poleringen som får fram det flotte fargespillet, strengingen. Tre feler har han bygget helt fra grunnen, men i tillegg har han kjøpt og satt i stand feler fra bruktmarkeder, feler han har fått. Nå er han i gang med to feler som skal restaureres. Det er akkurat passe. Han er redd for at det kan bli for mange, det skal fortsatt være en kjær hobby og må det ikke bli for mange.

Hvordan skotten havnet i Hamar er en egen historie. Joseph var på NATO-øvelse på Hummelfjell da han møtte kona si for 53 år siden. Da var det gjort. Etter å ha bodd på Røros, i Manchester og Glasgow og i Namdalen, slo de seg ned i Hamar i 1980. Her jobbet Joseph på yrkesskolen, der han blant annet underviste i fagengelsk på kontormaskinlinja. Og her er han blitt værende. Nå venter en lang golfsesong og fine turer langs Mjøsa, før han igjen skal pusse feler i snekkerbua til LHL.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.