– Du vet at du har holdt på ei stund da, sier Bjørn Ofstad og ler godt. Til høsten fyller han 70, men har slett ikke tenkt å gi seg som kjørelærer ennå.

Han har stor tro på at Jenny Marie skal ha lappen trygt i lomma når hun fyller 18 år i romjula. Hjemme hos henne var det ingen tvil om hvor hun skulle ta kjøretimer; det måtte bli hos Bjørn på Hamar trafikkskole. Der har oldemor Gerd Dyresen tatt lappen, det har også bestemor Aase Bergstrøm og mamma May Kløvstad. De har lappen og kjører bil, alle tre. Oldemor var godt voksen da hun tok sertifikat.

– Jeg husker henne, det er mange av de tidligere elevene jeg møter på som jeg gjerne slår av en prat med, sier Bjørn Ofstad.

Nå er det 45 år siden han startet som kjørelærer. Kona Tone holder orden på avtalene, og to sønner er med i driften.

Hvor mange som har tatt lappen med hans hjelp har han ikke oversikt over. Men den erfarne kjørelærere er veldig opptatt av at ungdom tar bilkjøring på alvor og at de skjønner hvilke farer de kan utsette seg for.

– Med Jenny Marie er ikke det noe problem. Hun er rolig som skjæra i tunet og jeg blir varm om hjerterota når jeg får slike ungdommer i bilen, sier Bjørn Ofstad og erter godmodig om «dessa som freser rundt på grusen i Åsbygden».

– Jo da, jeg synes første timen gikk bra, sier Jenny Marie Sveen som håper hun nå kan følge opp som fjerde generasjon hos Bjørn Ofstad.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00