Initiativet til folkefesten kommer fra Eventlaget som sist høst sto bak Oktoberfesten. Nå har de med seg Hamar kommune, Hamar sentrum og CC Hamar på laget og vil lage den første av forhåpentlig mange Hamar Vinterfester.

– Nå har vi hatt to folkefester allerede, Idrettsgallaen og NM på ski, der mange var med og skapte folkeliv. Og det er det vi vil, lage arrangement som gjør at folk vil være med på festen og som gir andre en grunn til å besøke Hamar-regionen, sier Espen Bjørkheim, daglig leder for Eventlaget.

Omfattende program

Snøværet tirsdag ga ei flott ramme rundt presentasjonen av Vinterfesten. For her skal det etter planen skje mye: Hovedarenaen blir Stortorget, og sammen med Vang Skiløperforening skal det lages aktiviteter i Kirkebakken for barn og vokse. Det blir også skirenn for store og små. Utenfor Heia Hamar skal det lages curlingbaner slik at mange får prøve seg med stein og kost. På torget blir det også kunstløpoppvisning, og det blir showturnering med i ishockey, forhåpentlig med gamle helter på hocekybana.

Gjennom hele byen, til CC Hamar, blir det aktivitetsløype for både familier og kameratgjengen, med åtte poster og premiering. Løypa er et samarbeid med naturskolen og Praktisk realfag. Truls Pedersen skal lede programmet lørdag.

– På torget blir det lavvolandsby med servering både ute og inne. Her blir det mulig å drikke både glühwein og solbærtoddy, og vi jobber med å få laget boder for servering og salg, lokal mat, grilling, sier Espen Bjørkheim.

Fra pub til pub

Samarbeidspartnerne er opptatt av at hele sentrum skal tas i bruk under vinterfesten. Hele sentrum blir dekorert med plakater, og det blir musikksti og underholdning gjennom hele gågata.

– Så vil vi prøve noe som vi vet har vært veldig populært andre steder, skipub til skipub. Da kan du kjøpe klippekort til utesteder i byen, og da er håpet at flest mulig stiller i fordums skiutstyr og trasker gjennom byen på beina, på truger eller ski. Vi setter opp skistativ på utsida. Det blir dessuten afterski for både barn og voksne her på Stortorget, sier Bjørkheim, som lover at det ikke skal bli dødpunkter denne fredagen og lørdagen. Loveschak, kjent fra skipubene i Hemsedal, spiller begge dager på utescenen.

Espen Bjørkheim frykter ikke noe tidlig vår i år.

– Det spiller ingen rolle! Alle husker vel sketsjen med Skolmen og Harald Heide Steen som går på ski gjennom Oslo.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00