Begge to arbeider med prosjekter som skal lette hverdagen for pårørende i Hamaravdelingen av Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester i Hedmark. Gjennom kontakten med pårørende har de sett det store behovet for et treffpunkt der pårørende kan møtes for å møte andre i lignende situasjon, eller rett og slett få et uforpliktende frikvarter. Da dukket ideen om en kaféinvitasjon opp. Midt på dagen tirsdag 29. mai sitter Reidun Hov og Helene Ottosson utenfor Heia Hamar på Stortorget, og de håper de får besøk av flere.

– Det er ingen påmelding, du kan komme og gå, og denne første gangen spanderer vi kaffe, sier Helene Ottosson.

De to vet også at det sitter mange enker og enkemenn der ute som kanskje ikke har noe særlig nettverk lenger. De er også hjertelig velkomne på kafé.

– Det er tøft å være pårørende, men for den pårørende selv er det ikke noe de vil mer enn å være til stede for den som er syk. De opplever gjerne ikke at de ofrer noe, men sakte, men sikkert mister de det nettverket de hadde. Hvis den andre da kommer på institusjon eller dør, blir de ofte veldig alene, sier Helene Ottosson.

– Noen av de pårørende beskriver det som at de blir sakte slitne, men de kjenner ikke ordentlig på det før de nesten stuper, sier Reidun Hov.

Hun har også hatt kontakt med yngre enker som gjerne skulle møtt andre som har samme erfaringer. Nå har de sjansen.

– Det sies om oss hedmarkinger at vi er spontane bare vi får tenkt oss om. Derfor kommer vi til å møte opp på kafeen her annenhver tirsdag framover i håp om at det kommer stadig flere, sier Reidun Hov.

Hvis du har spørsmål om kafeen, tar Reidun Hov og Helene Ottosson gjerne imot telefoner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.