Tvestua blir den kalt, stua som ligger på Elvsholmen langs Vangsvegen. Riksantikvaren har fredet stua og holmen fordi denne husmannsplassen er den eneste i sitt slag på Hedmarken. Det er den eneste landarbeiderboligen under Åker gård som er bevart.

Her bodde Ingeborg (født Juliussen) fra hun var rundt 4 år til hun var rundt 7-8, sammen med mor og far og fire søsken. I den andre enden av huset bodde Ingrid og Sverre Hermansen med fem barn.

– Når jeg kjører forbi der i dag kan jeg ikke skjønne at det var mulig. Jeg har ikke så mange minner fra selve stua, ikke annet enn at det var trangt og fattigslig, sier Ingeborg som har en utrolig hukommelse på navn fra disse tidlige 30-årene.

Faren til Ingeborg var murer og hun antar at han hadde jobber på Åker gård siden de fikk bo på Akershaugen, som hun kaller stedet. Da Ingeborg begynte på skolen, gikk hun til Kirkekretsen skole, omtrent der Ridabu skole ligger i dag. Her kom hun i kontakt med Erna Gjertsen, datteren til lensmannsfullmektigen, og ble invitert inn på Åker gård, på grønn salat med sur fløte.

– Det var første gang jeg smakte det, og det var så godt, forteller Ingeborg.

Da Ingeborg var åtte år, flyttet de til Søhagen i Kallerudvegen og Ingeborg begynte på Skramstad skole. Ikke lenge etter mistet hun moren sin som hadde vært nyresyk en god stund.

– Vi ble snart opplært til å arbeide, og vi måtte pent gå dit vi skulle. Jeg husker at jeg syklet fra Kallerud ned til Kooperativen på Vangli for å kjøpe to kilo mjøl. Hver søndag morgen gikk vi på søndagsskole hos Olaf Urstad oppe i Øvre Vang, forteller hun og rister på hodet:

– I dag har jeg det så godt. Det er helt ufattelig hvordan vi hadde det, sier Ingeborg Eggen, som storkoser seg i leiligheten sin i Snekkerstuvegen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.