Høyre, Frp og støttepartiene Venstre og KrF senker ambisjonen for dobbeltspor på Intercity-strekningen fra Sørli til Brumunddal.

Deres ambisjon er at dobbeltsporet skal bygges fram til Åkersvika i 2024, mens strekningen fram til Lillehammer er skjøvet ut i tid fra 2030 til 2034.

Årsaken er at de fire partiene heller prioriterer ny jernbanetunnel gjennom Oslo.

Ambisjon ligger fast

Mandag lager Stortingets transport- og kommunikasjonskomité sin innstilling til Nasjonal transportplan, som skal behandles i Stortinget 19. juni.

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) er glad for at hele Arbeiderpartiets gruppe stiller seg bak ambisjonen fra den forrige nasjonale transportplanen, og legger inn merknad om dette i behandlingen.

– Det er uaktuelt for oss å senke ambisjonsnivået. Dobbeltspor er avgjørende for at Innlandet kan tiltrekke seg flere innbyggere og arbeidsplasser, mener Trettebergstuen.

Forplikter Ap

– Arbeiderpartiet er nå ikke i posisjon i Stortinget. Hva har slike merknader å si?

– De forplikter Arbeiderpartiet om vi kommer i regjering, og er et løfte om vi vinner valget, sier Trettebergstuen.

Lokale Arbeiderparti-politikere har vært bekymret for om Arbeiderpartiets stortingsgruppe ville støtte regjeringen på dette punktet.

Seks lokale Arbeiderparti-lag, inkludert Hamar, Stange og Ringsaker Arbeiderparti, skrev et brev til stortingsgruppen i midten av mai hvor budskapet var at dobbeltspor må bygges gjennom Hamar i 2024 og til Lillehammer i 2030.

Var bekymret

Leder Thomas L. Jørgensen i Hamar Arbeiderparti er glad for at de ble lyttet til av stortingsgruppen.

– Det er veldig bra, og et viktig signal for Innlandet. Det er mange prosjekter og landsdeler som konkurrerer om samferdselsmidlene også i Ap, sier Jørgensen.

Nasjonal transportplan revideres neste gang i 2021. Jørgensen mener det kan være tidsnok til å rekke en framdrift som tilsier dobbeltspor til Lillehammer i 2030.

– Vi må fortsette å jobbe for det. Hvis vi i neste runde får en bedre Nasjonal transportplan for Innlandet, tenker jeg at det er mulig å holde framdriften, sier Jørgensen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.