• Ringsaker-ordfører: Anita Ihle Steen.
  • Lillehammer-ordfører: Espen Granberg Johnsen.
  • Hamar-Ordfører: Einar Busterud.

Forhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene pågår i Stortinget.

I sitt forslag til statsbudsjett har regjeringspartiene kun lagt inn midler til oppstart av arbeid med reguleringsplan for dobbeltsporet mellom Sørli og Åkersvika.

For lite til planlegging

Utover midler til å fullføre arbeidet med kommunedelplan som pågår nå, er det ikke midler til planlegging av dobbeltspor nord for Åkersvika.

Hvor dobbeltsporet eventuelt ender, er ikke avklart. Jernbaneverket avventer vedtatt trasékorridor før de ser på hensiktsmessige utbyggingsetapper.

Ambisjonen om å nå Hamar med dobbeltspor i 2024, kan stå for fall.

Både Venstre og KrF vil øke potten til planlegging av indre og ytre Inter City, men det er ukjent hva som blir resultatet i forhandlingene.

Viktig for flere

Uansett følger Lillehammer-ordfører Espen Granberg Johnsen (Ap) og Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) utviklingen nøye.

– Det er viktig for hele Mjøs-området at vi får et planvedtak og at framdriften holdes oppe, sier Granberg Johnsen.

Når det kommer til den opphetede trasédiskusjonen gjennom Hamar, sier han følgende:

– Dersom kommunestyret i Hamar vedtar et alternativ som Jernbaneverket har frarådet, kan vi stå overfor nye utredninger og innsigelser, og at vi ikke får den ønskede framdriften, sier Lillehammer-ordføreren.

Et større ansvar

Ihle Steen vil ikke blande seg inn i Hamars trasédiskusjon, men sier det er avgjørende at framdriften holdes.

– Det er viktig at Hamar ser at de har ansvar også for oss som er rundt. Det blir ikke bygget dobbeltspor nord for Stange med mindre Hamar blir enig med seg selv og med Jernbaneverket, sier Ihle Steen.

Hun frykter at manglende planleggingsmidler i forslaget fra regjeringen er et signal om manglende prioritering i ny Nasjonal transportplan, og sier det krever at Innlandet blir enda mer tydelig på hvor viktig Inter City-satsingen er.

Ingen selvfølge

Ordfører Einar Busterud (BBL) sier det ikke er en selvfølge at dobbeltsporet bygges forbi Hamar nå.

– Selv om det er en ambisjon i gjeldende Nasjonale transportplan med dobbeltspor til Hamar innen 2024, må det følges opp av årlige bevilgninger. Det er ikke nok å velge trasé. Vi må kjempe for midler til Hamar og videre til Lillehammer, sier Busterud.

Viktig byutvikling

Venstre-politiker Stig Vaagan (V) har vondt for å tro at trasédiskusjonen gjennom Hamar gjør at det skorter på planleggingsmidler. Han tror det blir mer enn regjeringen har foreslått.

– Hva med byutviklingen i Hamar dersom traséspørsmålet forblir uavklart?

– Vi jobber nå med ny kommuneplan, og trasévalg vil ha noe å si for mange ting. Hvis det blir stopp, blir ting mer usikkert. Det er viktig å få traseen avklart, sier Vaagan.

Dersom det ikke blir Venstres foretrukne trasé øst, går partiet for det midtre alternativet.

Dødt løp

Tidligere opptellinger HA har gjort har vist en liten overvekt av øst-tilhengere i kommunestyret.

Hamar Arbeiderparti skal fatte sitt endelige vedtak vedrørende jernbanetrasé i sitt medlemsmøte onsdag kveld. Innstillingen fra styret og kommunestyregruppa er å gå inn for den vestlige traseen med kulvert.

Leder Thomas L. Jørgensen begrunner det med sentral stasjonsplassering, og at de ser det som lettest å komme inn i ny Nasjonal transportplan med det traséalternativet.

– Det betyr ikke at vi er fornøyd med alle forhold ved kulverten. For byutviklingen i Hamar vil det være svært skadelig dersom vi står igjen med to båndlagte korridorer på ubestemt tid, sier Jørgensen.

Nasjonalt anliggende

Leder i Folkeaksjonen for jernbanefri strandsone Geir Bjørnar Smebye synes det vil være svært kortsiktig om Intercity fram til Hamar og videre til Lillehammer blir satt på vent.

– Dette handler ikke bare om reisetider til og fra Oslo, men om samfunnets økte behov for miljøvennlig godstrafikk. Planleggingen må skje fortløpende. Investeringene som er gjort på jernbanenettet blir ikke utnyttet maksimalt før prosjektet er gjennomført i sin helhet. Det verste scenarioet for folkeaksjonen er et endelig vedtak i vest, med bru eller kulvert, sier Smebye.

Også han er opptatt av byutvikling.

– Byens videre utvikling er avhengig av å vite hvor dobbeltsporet skal bygges. Berørte innbyggere må få vite hvilken framtid de går i møte. Om ferdigstillingen gjennom Hamar blir i 2024 eller litt senere, er mindre viktig. Et par år fra eller til spiller liten rolle, bare vi nå får vite hvor det skal gå. Derfor må sentrale politikere ta et trasévalg før sommeren, sier Smebye.

Les også
DEBATT Les her hva han mener i sitt debattinnlegg.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.