• ROLIG DEBATT: Årets budsjettdebatt ble av det rolige slaget. FOTO: ELI J. HAUGEN

Etter innledende runder med mye ros av rådmann Bjørn Gudbjørgsruds håndtering av økonomien, sluttet kommunestyret seg enstemmig til formannskapets innstilling.

Det var etter at Hamar Frps alternative forslag om massive kutt i eiendomsskatten og kutt i kommunale årsverk falt - mot Frps Erling Behrens stemme. 

Skal utredes

Hamar Arbeiderparti har i denne budsjettbehandlingen vært særlig opptatt av å gi innvandrerungdommer som i dag får sin skolegang ved Hamar læringssenter mulighet til å få gå i innføringsklassen ved Hamar katedralskole dersom de ønsker det. Onsdag fikk de kommunestyrets tilslutning til å be rådmannen om å utrede dette, inkludert de økonomiske konsekvensene. 

Ordfører Einar Busterud (BBL) oppsummerte debatten slik:

- Jeg har aldri vært borti en budsjettdebatt med så mye gledesuttrykk, sa Busterud.

Taus om 2019

Debattens høydepunkt må sies å være da Busterud avslørte hvorfor han valgte å gjøre comeback i Hamar-politikken etter at han var ute i forrige periode. Hele kommunestyret får i år HA-tegner Oddmund Mikkelsens bok om avistegninger gjennom 30 år. Der er det en tegning av Busterud som "stakk av fra regningen" etter dyre investeringer som kulturhus og Ankerskogen svømmehall.

- Jeg har aldri løpt fra noen regning. Det var en personlig motivasjon for å gå inn igjen i politikken å få orden på økonomien. Driftsunderskuddet måtte ned. Det har vi klart. Hamar kommunes økonomi er friskmeldt, sa Busterud.

Det fikk Arbeiderpartiets Thomas L. Jørgensen til å ta ordet for å spørre om  ordføreren dermed varslet sin avgang i 2019.

- Det er fristende å gi et svar som ville ha gledet min mor, men jeg venter litt med å svare på det, sa ordføreren, til humring i salen.

Kommunestyrets store sak onsdag, er jernbanesaken. 

DEN KAN DU FØLGE DIREKTE PÅ H-A.NO

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00