I november i år er det altså 15 år siden Ivar Helleberg foreslo for Hamar og omegn Turistforening at de burde ha ei nettside der de kunne vise folk hvordan været og temperaturen var oppe i Åsa. Det var før Den Norske Turistforening sentralt hadde hjemmeside.

Inspirere andre

– Jeg var medlem i turutvalget og tenkte at det ville inspirere flere til å ta en tur opp, sier Ivar Helleberg, som tok på seg å lage hjemmesida og få på plass utstyret som trengtes.

Inntil da kunne en bare få informasjon om værforholdene ved å ringe til en telefonsvarer i Televerket. Men så falt også den tjenesten bort.

– I begynnelsen var bildene fra Stenfjellet av dårlig kvalitet, sier Helleberg, som ikke har tall på hvor mange ganger han har tatt turen opp på Stenfjellet for å restarte anlegget eller få værmåleren i gang igjen.

To kamera

I dag er det faktisk to kameraer på Stenfjellhytta – med fantastiske bilder i all slags vær. Det ene kameraet, som nå er skiftet ut tre ganger, viser som før Stenfjellhytta og løypenettet ved. I horisonten kan du skimte fjellene i Gausdal og Jotunheimen, og på klare dager er Nautgardstind og Glittertind også synlige. Det andre kameraet, som ble satt opp nå i juni, viser utsikten mot sør-sørvest. Her kan du skimte Mjøsa med Skreia og Skreiafjella i bakgrunnen, og du kan også se Helgøya og Kapp, Høsbjørkampen og Bangsberget. Til nå har dette vært sommerbildet på sidene til Hamar og omegn turistforening, og årsaken er at det andre kameraet er utsatt i tordenvær. Nå er høst/vinterbildet tilbake som hovedbilde, men sommerbildet ligger like ved. I dag kan Ivar Helleberg oppdatere anlegget hjemmefra stua, en stor forandring fra tidligere.

Oppdateres automatisk

Værstasjonen er plassert like ved Stenfjellhytta og ligger 745 meter over havet. Både bildene og den automatiske værstasjonen oppdateres to ganger i timen hele døgnet. Bildene på forsida oppdateres bare på dagtid.

Nedbørmåleren måler både regn og snø, men målingen av nedbør kan bli feil når det blåser.

– Når jeg er ute på skitur, tar jeg som regel en tur bortom og kikker etter at den har det bra, sier Helleberg og ler.

2.500 brukere daglig

Hvert år siden 2004 er det arkivert et bilde hver dag. Nå kan du gå inn i arkivet på hjemmesiden til Hamar og omegn turistforening og bla deg tilbake. Her vil du også finne en full oversikt over snøforholdene ved Stenfjellhytta de siste 15 årene.

– Hvis det er en diskusjon om når snøen kom de enkelte årene, så kan en bare kikke der, sier Ivar Helleberg, som konstaterer at Vangsåsa er snøsikker. På vinterstid er det faktisk oppi 2.500 som er innom hjemmesida daglig og sjekker vær- og føreforhold, men også om sommeren er det 250 som er innom hver dag.

– Vi kan også se hvor det sjekkes fra, og om vinteren er det mange fra Oslo og Akershus. Men i løpet av året er det faktisk brukere fra hele verden, sier Ivar Helleberg.

Og skulle du lurer på det: I fjor kom den første snøen 23. oktober, og den siste snøflekken lå til 27. mai!

HER finner du kameraene på Stenfjellet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.