– Vi er så lettet. Det er jo et solid hus, hvis det bare blir tatt godt vare på, sier Erling Behrens og Anne Storbekken, henholdsvis leder og medlem av styret i Stiftelsen Disen Kulturveksttun.

Krøniken møter de to foran teaterbygget som Hedmark teater flyttet inn i, i 1987. I dag leies teatersalen ut til kor, korps og dans. Det er også verksted for en pianostemmer.

Pussen falt av

Men det kunne gått riktig galt med huset. Pussen var begynt å falle av flere steder og det hastet med å sette det i stand.

Anne Storbekken og Inga Blix startet prosessen med søknader og fikk støtte fra Kulturminnefondet og UNI, til sammen 350.000 kroner av de 450.000 arbeidene vil koste.

Murer Tor Gran er spesielt opptatt av å bevare gamle bygninger og gjøv løs på bygget sammen med tørrmurer Troels Andersen og to lærlinger. All murpussen ble tatt av og avslørte frostskader på en god del av teglsteinen under.

– Her har det vært brukt sementmørtel og plastmaling, og det stenger frosten inne i teglsteinen. Jeg har sett mange eksempler på bruk av slike materialer fra rehabilitering på 60-, 70 og 80- tallet. Da blir det etter hvert skader på steinene, sier Tor Granmo, og viser flere eksempler på teglsteiner som har fått frostkader og som må skiftes ut.

Kalkpuss

På hovedhuset på Disen skal det påføres kalkpuss, slik det opprinnelig var. – Jeg har sett mange bygninger i Hamar sentrum som nå har de samme skadene som her på Disen, sier Tor Granmo som synes det er sørgelig hvis de ikke tas vare på. Resepten hans er klar: De må ta av pussen og bruke materialene som ble brukt opprinnelig,

Forbipasserende har sikkert lagt merke til at overbygget foran inngangsdøra er tatt bort. Det var ikke på den opprinnelige bygningen og vil trolig få en enklere utforming. Når pussen har fått tørke skikkelig, skal bygningen males i den fargen som ble brukt opprinnelig, en grågul nyanse. Da blir det blir kalkmaling slik det opprinnelig var.

– Vi håper at bygget skal stå klart på sensommeren, sier Erling Behrens.

Styret for Stiftelsen håper at de også skal få midler til å pusse opp deler av bygget innvendig. Nå er det for øvrig litt ledig kapasitet, både i hovedhuset og i de andre bygningene på kulturveksttunet.

Lang historie

Disen Vestre er en av de eldste gårdene i distriktet og den ble ryddet lenge før vikingtiden. Gården var i drift til kort tid etter 1. verdenskrig, og da ble den solgt til NSB som opprettet jernbaneskole som var i drift til 1927. En periode var gymsalen utstillingslokale for Norsk Jernbanemuseum, før det ble brukt som auksjonslokale og bedriftsidrett. På 80-tallet var bygget relativt nedslitt før Hedmark Teater tok over i 1987.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.