– De daglige turene er blitt et must for meg for jeg har nedsatt hjerte- og lungefunksjon, sier Grethe Sørlunden som startet bølgen på Smeby/Solvang 2. mai i 2012. Da var allerede Tjukkasgjengen blitt et populært gåtilbud mange steder.

Å gå tur var slett ikke noe nytt for Grethe Sørlunden. Men å gå tur sammen med andre er noe helt annet. Derfor sendte hun meldinger rundt i nabolaget. På første turen kom det én, siden kom det flere til.

Da krøniken besøkte Tjukkasgjengen mandag morgen, var det bare tre som skulle ut på tur. Til gjengjeld traff vi tre som er veldig ivrige.

– Men vi har kveldsturer fire ganger i uka, og da er det flere som er med og går, sier Grethe, som går både morgenturen mandag og kveldsturene.

Hun har hatt moro av å lage en oversikt over hvor mange som går tur. Beste året var 2014, da var det til sammen 1.724 som gikk tur i Tjukkasgjengen. i 2016 var det kommet ned på 1.079. Hun teller da antall turer og antall medlemmer pr tur.

– Vi har 153 medlemmer i gruppa vår på Facebook så vi skulle gjerne hatt med flere. Men det er mange unnskyldninger, vet du, for glatt, for kaldt, litt snø ..., sier Grethe og ler. Noen ganger har hun likevel blitt overrasket og aller mest den sommerdagen, med 30 varmegrader, midt i fellesferien – da var det 14 gåglade som stilte opp!

Hun lover at alle som blir med og går skal bli tatt godt imot. Her skal alle få gå i eget tempo, og ingen skal måtte gå alene bakerst. Og blir det for langt med fem-seks kilometer, kan turen bli kortere.

– En kommer seg ut, og så er det veldig sosialt. Vi har det veldig trivelig når vi er ute og går, sier Inger Johanne Engevold, før de tre legger i veg på dagens tur.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.