Raustøl er lærer ved den internasjonale linjen (international Baccalaureate) ved Elverum videregående skole. Ett av fagene her heter CAS (Creativity, Activity og Service), og målet med faget er at elevene skal planlegge og gjennomføre prosjekter lokalt og internasjonalt til glede for andre. Og det var her ideen om å digitalisere arkivet for domkoret dukket opp.

Moa Jonsson (18) og Alexander Lohmann (18) har i en lengre periode gått gjennom og organisert seks fulle permer med avisartikler, konsertanmeldelser og konsertprogram fra koret gjennom mer enn 50 år. Moa har fått lære at gode arkiver krever at alle bruker samme system. Men slett ikke alt har vært like enkelt å finne ut av:

– Innholdsfortegnelsen i de første permene fra 60-tallet var skrevet med en håndskrift som var vanskelig å tolke. I de nyeste permene var utklippene satt inn litt mer vilkårlig. Av og til måtte jeg leke detektiv for å forstå alt, forteller hun.

Hamar domkor har ofte hatt samarbeidsprosjekter med Hedmarken symfoniorkester, og der spiller Alexander. Dermed fikk han lære mer om orkesterets historie også.

Det mest frustrerende med jobben deres har vært å tolke små avisutklipp som manglet dato og overskrift, men begge synes de har lært mye om Hamars kulturliv og domkorets historie. Begge to var invitert til domkorets julekonsert 10. desember.

Stine Pernille Raustøl, som selv hadde ei mor som sang i koret mens hun vokste opp og som har mange timer med tegneblokk og rosiner på tilhørerbenken, er veldig fornøyd med jobben elevene har gjort. Nå skal styret for koret vurdere om det kan gjøres tilgjengelig for alle.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00