Aksjonsgruppa Nå eller aldri var så framsynte at de like godt, flere dager i forveien, hadde invitert til såkalt østtakkefest på Gregers onsdag kveld. Der skulle kommunestyrets valg av det østlige alternativet feires.

Festen samlet flere hundre øst-aksjonister, hamarsinger som har vært tilhengere av det østlige traséalternativet og politikere.

– Årets mørkeste dag ble en gledens dag, oppsummerer forfatter og festdeltaker Knut Faldbakken.

GLAD FOR ENSTEMMIGHET

Ordfører Einar Busterud (BBL) sier han var spent på hvor stort flertallet for øst ville bli. Etter at vest-alternativet hadde falt i kommunestyret, gikk 38 representanter for øst. Bare Katrine Aalstad (MDG) stemte imot.

– Fornuften vant. Det er kjempebra at vi nå har et så samla kommunestyre. Alle er sikkert lettet over at det er tatt en avgjørelse, sier Busterud og legger til at nå venter hard jobbing mot statlige myndigheter.

Knut Fangberget mimrer tilbake til 2010, da jernbanefri strandsone kom opp første gang.

– Lenge var det en holdning om at «løpet er kjørt, det blir uansett vest». At det nå er endret til et vedtak om jernbane i øst – det er stort. Det har vært en fantastisk reise, sier Fangberget.

Han er glad for enstemmigheten i kommunestyret.

– Det gjør jobben mye enklere når vi skal overbevise kommunalminister Jan Tore Sanner. Jeg må si takk til Ap som, da deres alternativ falt, stemte for sitt sekundære alternativ. Dette er en lykkedag for Hamar, sier Fangberget.

FORNØYDE HAMARPATRIOTER

I tillegg til politikere og aksjonister samlet festen på Gregers en god del hamarsinger som har bestemte meninger om at jernbanen må bort fra strandsonene.

– Dette er en historisk dag. 38 mot én stemme, det er noe å sende videre! Jeg er glad for at debatten var så saklig i dag, og at de 14 som egentlig ønsket vest, opptrådte prisverdig og gikk for øst, sier Reidar Hult.

Anne Louise Gjør sier hun er glad for at det nå er fattet et vedtak.

– Jeg er hamarpatriot. Jeg flyttet tilbake hit for fem år siden. Det er så opplagt at jernbanen må ut av strandsonen, sier Gjør.

Arve Solhaug, også han glad i mjøskanten, slenger seg på.

– Vi har en unik strandsone, og den skal vi ta vare på. Dette er en veldig viktig dag, sier Solhaug.

Tidligere ordfører Morten Aspeli (Ap) håper debatten nå kan tas et steg videre.

– Jeg har savnet fokus på hvilke muligheter dobbeltsporet gir oss, for det er ingen tvil om at dette betyr mye for Hamar. Jeg tror nesten ikke vi skjønner hvor viktig dette er, sier Aspeli.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00