– Undersøkelser viser at mange gjerne vil ha brukte gaver, men det er få som våger å gjøre det. Da er det greit å ha litt åpenhet om det, sier Bjarte Rydland, daglig leder for NLM Gjenbruk.

SELGER GODT

Butikken på Stormyra i Hamar er en av 33 butikker i kjeden, og en av dem som selger absolutt mest.

– Vi holder lavere priser enn de fleste av butikkene, og vi er opptatt av å ha god sirkulasjon av varer, forklarer Bjarte Rydland.

Lave priser til tross, en torsdag gir fort inntekter på 45.000 til 55.000 kroner.

– Mange tror kanskje at gjenbruk er noe som lukter litt vondt, at lokalet er rotet og skittent. Her er det ryddig og luftig, varene er ordentlige og det lukter vafler, sier Rydland.

Kaffekroken, med gratis kaffe og en vaffel, er blitt et kjært samlingspunkt for både unge og gamle.

Mellom 60 og 70 frivillige har hendene fulle med å ta imot varer som kommer inn, sortere dem og får dem ut i hyllene. Tirsdag er den store dugnadsdagen, men flere av de frivillige er der i flere dager og gjerne i mange timer. Torsdag midt på dagen åpner dørene, da er det kø for å komme inn.

Forsvinner fort

I butikken møter vi Grethe Sitter Faraasen med ei velfylt handlekurv som skal i alt-mulig-til kjøkken-kroken.

– Dette forsvinner fort, sier hun.

Det gjør også glassene som Marit Nogva setter på plass. Hun har vært frivillig i sju år, like lenge som Gjenbruksbutikken har levd. Ikke rart at avdelingen med finere glass og porselen kalles Marit-kroken.

Og mens Krøniken er på besøk, er det flere av de frivillige som viser fram varer som kunne vært fine julegaver. Ei kransekaketine, ei aldeles ny juicepresse, boblejakker som knapt er brukt og massevis av bøker. Og nye varer fylles på hele tiden.

LMN Gjenbruk har startet innsamling av klær og har nå inngått avtale med gjenbruksbutikker i Polen, Latvia, Litauen og Estland. En del av klær som kommer inn sendes derfor dit. Tekstiler som ikke lenger kan selges, blir malt opp og brukes til isolasjon i biler, til kluter og matter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.