– Undersøkelser viser at mange gjerne vil ha brukte gaver, men det er få som våger å gjøre det. Da er det greit å ha litt åpenhet om det, sier Bjarte Rydland, daglig leder for NLM Gjenbruk.

SELGER GODT

Butikken på Stormyra i Hamar er en av 33 butikker i kjeden, og en av dem som selger absolutt mest.

– Vi holder lavere priser enn de fleste av butikkene, og vi er opptatt av å ha god sirkulasjon av varer, forklarer Bjarte Rydland.

Lave priser til tross, en torsdag gir fort inntekter på 45.000 til 55.000 kroner.

– Mange tror kanskje at gjenbruk er noe som lukter litt vondt, at lokalet er rotet og skittent. Her er det ryddig og luftig, varene er ordentlige og det lukter vafler, sier Rydland.

Kaffekroken, med gratis kaffe og en vaffel, er blitt et kjært samlingspunkt for både unge og gamle.

Mellom 60 og 70 frivillige har hendene fulle med å ta imot varer som kommer inn, sortere dem og får dem ut i hyllene. Tirsdag er den store dugnadsdagen, men flere av de frivillige er der i flere dager og gjerne i mange timer. Torsdag midt på dagen åpner dørene, da er det kø for å komme inn.

Forsvinner fort

I butikken møter vi Grethe Sitter Faraasen med ei velfylt handlekurv som skal i alt-mulig-til kjøkken-kroken.

– Dette forsvinner fort, sier hun.

Det gjør også glassene som Marit Nogva setter på plass. Hun har vært frivillig i sju år, like lenge som Gjenbruksbutikken har levd. Ikke rart at avdelingen med finere glass og porselen kalles Marit-kroken.

Og mens Krøniken er på besøk, er det flere av de frivillige som viser fram varer som kunne vært fine julegaver. Ei kransekaketine, ei aldeles ny juicepresse, boblejakker som knapt er brukt og massevis av bøker. Og nye varer fylles på hele tiden.

LMN Gjenbruk har startet innsamling av klær og har nå inngått avtale med gjenbruksbutikker i Polen, Latvia, Litauen og Estland. En del av klær som kommer inn sendes derfor dit. Tekstiler som ikke lenger kan selges, blir malt opp og brukes til isolasjon i biler, til kluter og matter.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00