• VENNSKAPSBY: Her ligger vennskapsbyen til Hamar.

Hamar er en av 6–7 byer i Norge som har en palestinsk vennskapsby.

Byen heter Khan Younis og ligger på Gaza-stripen.

Hamar og Khan Younis ble vennskapsbyer tilbake i 2001, men mange krigshandlinger og israelsk blokade har gjort vennskapsbysamarbeidet utfordrende.

Opprettet forening

I 2011 ble Hamar kommunes Midtøsten-komité lagt ned. Denne komiteen jobbet med vennskapsforbindelsene både til palestinske Khan Younis og israelske Karmiel.

I 2014 etablerte Svein Ørsnes og flere ildsjeler Vennskapsbyforeningen Hamar – Khan Younis med 30 medlemmer og et styre på fem personer som en respons på det de oppfattet som en lavere prioritering av vennskapssamarbeidet med Khan Younis.

Planlegger reise

Ørsnes forteller at foreningen ser det som sin misjon å jobbe mot kommunen for å beholde forbindelsen til Khan Younis.

De driver med informasjonsarbeid for Khan Younis i Hamar, og deltar blant annet på Stoppested Verden.

Ørsnes har vært engasjert i Midtøsten-spørsmål lenge, men han har aldri vært i de palestinske områdene. Nå planlegger ordfører Einar Busterud å reise til Khan Younis i slutten av juni.

Direkte kontakt

Ørsnes håper at kommunen ser det som interessant å ha med noen fra vennskapsbyforeningen.

– Gjennom årene har det vært gjort mange forsøk på å reise med delegasjoner fra Hamar til Khan Younis, men det har vært veldig vanskelig. Manglende direkte kontakt har også gjort vennskapsbysamarbeidet veldig vanskelig. Et besøk i Khan Younis hadde gjort det mulig for oss å etablere direkte kontakt med skoler, foreninger og næringsliv. Det vil være verdifullt for arbeidet i vennskapsbyforeningen, mener Ørsnes.

Vil invitere

Ørsnes mener at Hamar kommunes internasjonale arbeid i stor grad har blitt preget av handel og EU-prosjekter.

– Når det gjelder Khan Younis, dreier det seg om solidaritet. Denne gangen håper jeg det går i orden med et besøk. Uansett må vi i vennskapsbyforeningen få av gårde en invitasjon til Khan Younis, slik at noen derfra kan komme hit, mener Ørsnes.

Les også
Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.