Det sier Kari Jæger, teamleder for ungdomshelsetjenesten i Hamar kommune. Nå kan alle ungdommer i Hamar i alderen 16 til 19 år få tatt denne vaksinen. Det er påvist at det er ungdom i denne alderen som er mest utsatt for å bli smittet, og Jæger håper på god oppslutning. Vanligvis er det mellom 100 og 150 ungdommer i Hamar som velger å ta vaksinen. Den skal bare tas én gang.

– Vi er spesielt opptatt av at de unge tar vaksinen før russetiden. Det er mange som ungdommer som har meningokokker i halsen uten at de blir syke. Men i russetiden, med mye festing, lite søvn og mye skriking, kan disse gå over i blodet. Da kan sykdommen utvikle seg veldig fort og rundt 10 prosent av de som får sykdommen dør av den, sier Kari Jæger. Ungdommer som skal utdanne seg i USA må ta vaksinen.

Helsesøster Randi T. Grøndalen opplyser at skremselen etter svineinfluensavaksinen gjorde at færre ville vaksinere seg noen år etter. Hun understreker at vaksinen mot hjernehinnebetennelse er en annen vaksine.

Oda Victoria Øverby, tredjeklassing på Hamar katedralskole, har allerede tatt vaksinen.

– Jeg er litt redd for vaksiner, men mamma pushet meg og syntes det var viktig. Det gikk veldig fint, sier hun.

Venninnen Nikoleta Trajkovic har ikke tatt den ennå, men skal gjøre det i denne runden.

Vaksinen koster 500 kroner, det er fastsatt sentralt. Helsesøstrene tar ikke noe ekstra for å sette den. De som vil ta vaksinen må melde seg på innen 8. februar på Hamar kommunes hjemmesider. Vaksinene blir satt 27. februar og 8. mars.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00