Det sier Mats Johansen, Markus Hovde og Sandra Håkonsen, alle tre russ på Storhamar videregående skole til våren. De har bestemt seg for å ta vaksinen og håper de kan påvirke medruss til å gjøre det samme. Vaksinen er frivillig, og den koster 500 kroner, vel å merke hvis den blir satt på dagene som er satt av til vaksine av russen – 26. februar og 5. mars. Påmeldingsfristen er 12. februar.

Helsesøster Kari Jæger synes det er nedslående få som velger å ta vaksinen, selv om man vet at russen kan være spesielt utsatt for å få smittsom hjernehinnebetennelse.

–Vi kan ha meningokokkbakteriene bak i halsen uten å bli syke. Men i russetida blir det gjerne lite søvn, mye hoing og heshet, tett samvær med andre, alkohol og deling av flasker. Da kan bakterien gå over i blodbanene og derfra kan sykdommen utvikle seg veldig fort, sier Jæger.

De første symptomene på hjernehinnebetennelse kan forveksles med fyllesyke eller utmattelse.

– Men får man feber og frostrier er det definitivt ikke fyllesyke. Da er det viktig å ta kontakt med helsepersonell fort, advarer helsesøster Ingeborg Lindstad Børresen.

Årets russedåp er 12. april, men for enkelte er russetida allerede i gang. Det har allerede vært samling i Sälen, senere følger Fredriksten, Tryvann og Lillehammer. Noen tar også turen til Stavanger. Smittsom hjernehinnebetennelse og vaksine er ikke noe tema blant ungdommene som har en travel, men artig, tid foran seg.

– Men når det kommer opp, så reagerer vi hvis det er noen som sier at de ikke skal ta vaksinen, sier Sandra Håkonsen. Hun skal selv til USA i sommer og ble gjort oppmerksom på at hun faktisk må ha denne vaksinen hvis hun for eksempel skal studere der.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.