69-åringen fra Ottestad er veldig glad for at den lumske kreftsykdommen nå får økt oppmerksomhet. Han fikk selv konstatert prostatakreft for 3,5 år siden, ble operert og er veldig glad for at sykdommen ble oppdaget såpass tidlig. For tallene er dystre: Hvert år rammes 5.200 menn av prostatakreft, det er nå den mest utbredte kreftformen her i landet. 14 nye tilfeller oppdages hver dag, tre menn dør daglig av denne krefttypen. Ferske tall fra Hedmark og Oppland viser at 423 menn i Innlandet blir rammet av prostatakreft i året.

Økt oppmerksomhet

Det er Prostatakreftforeningen og Kreftforeningen som går sammen om blå sløyfe-aksjonen. – Håpet vårt er at den om noen år skal få like mye oppmerksomhet som rosa sløyfe-aksjonen har fått i oktober, sier Anne Rui i Kreftforeningen i Hamar.

Simen Stenseth bruker sine egne erfaringer og prøver å få menn til å skjønne at de må sjekke seg hvis de føler at noe er galt.

– Men menn er litt trege av seg. Ofte er det kona som kommer innom standen og tar med informasjon, mens mennene går i bue utenom, sier Simen Stenseth. Han er litt oppgitt over menn i sin generasjon som har så store problemer med å være åpne om «den midterste delen av kroppen».

Men rådet hans til menn over 50 er klart: Hvis du merker at du får problemer med vannlatingen, gå til legen og ta en enkel blodprøve, en såkalt PSA-prøve. Hvis det er mistanke om kreft, blir det videre tatt en biopsi.

Senskader

I Simens tilfelle var det ikke utslag på PSA-prøven, men legen sendte ham videre til nye undersøkelser. Da ble kreftcellene avdekket. Han insisterte på å bli operert med en gang – og kirurgen fant en svulst på 4,5 cm. Det kunne gått så utrolig mye verre.

– Akkurat derfor er det så viktig å få menn til å skjønne at de må være åpne om denne sjukdommen og at de må ta tak sjøl, sier Simen Stenseth.

Han er også opptatt av å informere om senskader etter behandling. – Det er hjelp å få for det meste, men da må mennene si fra, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00