– Ikke verst det, sier Per-Olaf Børke, femte generasjons gullsmedmester og den som har drevet firmaet siden 1993.

Med sine 160 år er også Gullsmed Børke trolig den femte eldste gullsmedhandelen i hele landet.

Gått i arv

31. august 1857 var det to bondegutter fra Ringsaker, Even Dæhlie og Lars Windju som åpnet gullsmedforretning, der forretningen 4 Men siden holdt til. Windju overtok firmaet alene i 1876. I 1879 startet Peder Ulven Børke i gullsmedlære. Han var nevøen til Randi, gift med Lars Windju, og han overtok firmaet i 1893. På det tidspunktet var butikken flyttet til Lindmarkgården. Han kjøpte Børkegården i 1900.

Olaf Børke tok over etter sin far i 1938, og Per Børke overtok i 1956. Han overlot bedriften til sønnen Per-Olaf i 1993. På veggen i forretningen henger portrettene av forfedrene side om side.

Eget verksted

Det er mye som har forandret seg både i gullsmedfaget og i forretningen i løpet av disse 160 årene.

– På 20-30-tallet hadde vi verksted i bakgården med 12 gullsmeder. Vi, som andre gullsmeder, hadde våre egne mønstre, og vi var store på sølvbestikk og store sølvgjenstander som kanner og brett. Rundt krigen overlot vi til andre større bedrifter å forsyne sølvvarene med våre mønstre, men etter hvert forsvant dette ut, forteller Per-Olaf Børke.

Da han overtok forretningen i 1993 forsto han at det igjen måtte gjøres endringer. Tinn var i ferd med å forsvinne ut, det var heller ikke samme etterspørsel etter bestikk. Per-Olaf hadde tatt tilleggsutdanning innen diamanter og smykkestener og bestemte seg for å satse hovedsakelig på smykker og stener.

I dag mener han at dette var et riktig grep. Han bruker mye tid på taksering og har i dag bare et enkelt verksted for gravering og enkle reparasjonen.

– Vi hadde noen tøffe år med gravingen i Strandgata, men nå peker pilene opp igjen, sier Per-Olaf Børke, som ikke vil spå noe om den blir en sjette generasjon som tar over. Sønnen Per-Magne Brun Børke har utdannet seg innen markedsføring.

– Kona mi, Berit og jeg driver dette som en mann og kone-bedrift, og det fortsetter vi med. Så får tida vise, sier Per-Olaf Børke. Jubileet blir markert fram til lørdag, og fredag vil blant annet en representant fra det tyske firmaet Gellner vise fram spesielle perler i forretningen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.