Tema for Hamar by i disse dager er butikker som stenges. For godt. Eller flytter. Men en hjørnestein i gågata er fortsatt Gravdahl Bokhandel. Åpnet i 1937. I går var det åttiårsfest. Butikken var fylt opp, nærmere to hundre mennesker presset seg sammen, det var sprudlevann, kaffe og bursdagskake, kåseri og avslutning med en strålende «Snortheim Trio» (Camilla Tømta (vokal), Ørnulv Snortheim (gitar) og Siri Snortheim (cello).

– Når jeg ser utover, på alle som sitter her, så har jeg ingen engstelse for Gravdahls framtid, sa Knut Faldbakken.

Styreleder Ola Mørkved Rinnan sa før festen at Gravdahl Bokhandel blir der butikken alltid har vært, i Torggata.

– Vi har økonomi og vilje til å stå løpet ut, sa Mørkved Rinnan.

Tidligere statsarkivar Per-Øivind Sandberg tok oss med på den store ferden, reisen med bokbransjen i Hamar by – fra første solgte bokbokstav i 1851 – og fram til i dag.

Anne Bjørg Røed ble minnet for jobben hun gjorde med Gravdahl Bokhandel, og Knut Faldbakken leverte et signaturkåseri knyttet til Gravdahl. Vi fikk være med fra han som guttunge, åtte – ti år gammel, møtte Rolf Jacobsen for aller første gang, nettopp i denne butikken - og fram til i dag, hvor han nærmest daglig er absolutt nødt til å stikke innom. Til slutt takket han Gravdal-jentene for den jobben de gjør som Den gode bokas voktere.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00