Tema for Hamar by i disse dager er butikker som stenges. For godt. Eller flytter. Men en hjørnestein i gågata er fortsatt Gravdahl Bokhandel. Åpnet i 1937. I går var det åttiårsfest. Butikken var fylt opp, nærmere to hundre mennesker presset seg sammen, det var sprudlevann, kaffe og bursdagskake, kåseri og avslutning med en strålende «Snortheim Trio» (Camilla Tømta (vokal), Ørnulv Snortheim (gitar) og Siri Snortheim (cello).

– Når jeg ser utover, på alle som sitter her, så har jeg ingen engstelse for Gravdahls framtid, sa Knut Faldbakken.

Styreleder Ola Mørkved Rinnan sa før festen at Gravdahl Bokhandel blir der butikken alltid har vært, i Torggata.

– Vi har økonomi og vilje til å stå løpet ut, sa Mørkved Rinnan.

Tidligere statsarkivar Per-Øivind Sandberg tok oss med på den store ferden, reisen med bokbransjen i Hamar by – fra første solgte bokbokstav i 1851 – og fram til i dag.

Anne Bjørg Røed ble minnet for jobben hun gjorde med Gravdahl Bokhandel, og Knut Faldbakken leverte et signaturkåseri knyttet til Gravdahl. Vi fikk være med fra han som guttunge, åtte – ti år gammel, møtte Rolf Jacobsen for aller første gang, nettopp i denne butikken - og fram til i dag, hvor han nærmest daglig er absolutt nødt til å stikke innom. Til slutt takket han Gravdal-jentene for den jobben de gjør som Den gode bokas voktere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.