Lørdag og søndag er det modelljernbane som står i fokus på Norsk Jernbanemuseum, og det er ventet storinnrykk. Mange kommer nok også for å se det flotte jernbaneanlegget Fangfoss som denne helga blir montert på museet. Det er første gang anlegget vises i Norge, og historien bak er spesiell.

I 2016 var skotten Richard Chown på Modelljernbanemessa. Han hadde vært i Norge mange ganger og var opptatt av tog og norsk landskap. Så viste det seg at han hjemme i Skottland hadde bygd en modelljernbane med inspirasjon fra norsk landskap og norske hus.

– Han ville gjerne vise fram anlegget på modelljernbanemessa i 2017, og vi hadde kontakt på mail. Men så sluttet mailene å komme, og da tenkte vi at han hadde ombestemt seg, sier Mette Larsen, arrangementsansvarlig på museet.

Det viste seg at Chown døde i fjor sommer, og jernbaneanlegget ble lagt ut for salg. Jernbanemuseet har kjøpt hele banen. Det spesielle med den er at det aller meste er håndlaget.

Flere anlegg

Sammen med Fangfoss-anlegget, vil det stå fire større og mindre modelljernbaner. Den nystarta modelljernbaneklubben i mjøsregionen står bak flere av dem. Også entusiastene bak Live Steam Garden Railways er også hjertelig til stede med egen bane.

I år er det åttende året Modelljernbanemessa arrangeres, og antallet utstillere og besøkende øker for hvert år.

– Totalt har 28 utstillere meldt sin ankomst i år. Det er mange som kommer hit og selger brukt utstyr, men en del som selger nytt MJ-materiell, sier Mette Larsen, som også i år får besøk av Tor Gudmestad som kommer helt fra Jæren for femte gang!

Godteritog

I fjor var det 655 til stede på messa, mot 435 året før. De siste årene har modelljernbaneentusiastene vært i flertall på lørdagen, mens barnefamiliene gjerne har dominert søndag. Begge dager blir det anledning til å få prøve ei modelljernbane, og for ungene blir nok godteritoget ekstra populært.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.