Lørdag og søndag er det modelljernbane som står i fokus på Norsk Jernbanemuseum, og det er ventet storinnrykk. Mange kommer nok også for å se det flotte jernbaneanlegget Fangfoss som denne helga blir montert på museet. Det er første gang anlegget vises i Norge, og historien bak er spesiell.

I 2016 var skotten Richard Chown på Modelljernbanemessa. Han hadde vært i Norge mange ganger og var opptatt av tog og norsk landskap. Så viste det seg at han hjemme i Skottland hadde bygd en modelljernbane med inspirasjon fra norsk landskap og norske hus.

– Han ville gjerne vise fram anlegget på modelljernbanemessa i 2017, og vi hadde kontakt på mail. Men så sluttet mailene å komme, og da tenkte vi at han hadde ombestemt seg, sier Mette Larsen, arrangementsansvarlig på museet.

Det viste seg at Chown døde i fjor sommer, og jernbaneanlegget ble lagt ut for salg. Jernbanemuseet har kjøpt hele banen. Det spesielle med den er at det aller meste er håndlaget.

Flere anlegg

Sammen med Fangfoss-anlegget, vil det stå fire større og mindre modelljernbaner. Den nystarta modelljernbaneklubben i mjøsregionen står bak flere av dem. Også entusiastene bak Live Steam Garden Railways er også hjertelig til stede med egen bane.

I år er det åttende året Modelljernbanemessa arrangeres, og antallet utstillere og besøkende øker for hvert år.

– Totalt har 28 utstillere meldt sin ankomst i år. Det er mange som kommer hit og selger brukt utstyr, men en del som selger nytt MJ-materiell, sier Mette Larsen, som også i år får besøk av Tor Gudmestad som kommer helt fra Jæren for femte gang!

Godteritog

I fjor var det 655 til stede på messa, mot 435 året før. De siste årene har modelljernbaneentusiastene vært i flertall på lørdagen, mens barnefamiliene gjerne har dominert søndag. Begge dager blir det anledning til å få prøve ei modelljernbane, og for ungene blir nok godteritoget ekstra populært.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00