Dette siste året på ungdomsskolen har jentene valgfaget «Innsats for andre», og de valgte Kreftforeningen.

– Det er mange som rammes av kreft. Jeg kjenner noen som har fått det og jeg har tenkt på om det var noe jeg kunne gjøre for å hjelpe, sier Emma Wolsgaard.

Siden de var så mange, er de blitt delt i to grupper. Emmas gruppe har stått med bøsser på kjøpesentre og samlet inn penger. Så langt har Emma, Ella Gjersøe Vevang og Carolina Aracena samlet inn rundt 7.000 kroner med bøsser og nettinnsamling. De har én innsamlingsdag igjen denne uka og har målet klart: 10.000 kroner! Pengene skal gå til forskning.

– Vi har stort sett møtt blide folk, sier jentene.

Én giver gjorde et spesielt inntrykk for dem:

– Det var en som var der for å pante flasker. Etterpå kom han ut og ga alle pengene til oss, forteller de.

Den andre gruppa, «solgruppa», har fått i oppdrag å fortelle andre hvor viktig det er å beskytte seg mot sola. Og det har de gjort.

Ingrid Louise Holter, Frida Sandvold-Ertsås, Selma Østerås Nilsen og Marte Haug Byrøygard har gått rundt på alle kafeer og utesteder i byen og delt ut solkremer. På siste dag i prosjektet skal de besøke de barnehagene i byen som ikke er med på solvenn-prosjektet til Kreftforeningen.

I dag har foreningen et samarbeid med ni barnehager i byen. Disse barnehagene forplikter seg til å sørge for at barna er beskyttet mot sol i uteleken og at de får jevnlig informasjon.

Regionleder for Kreftforeningen, Berit Jevnaker, er veldig takknemlig for den innsatsen som jentene har gjort og gjør.

– De er jo våre ambassadører utad og de har vært villige til å lære. Det er så flott at ungdom engasjerer seg, synes Jevnaker, distriktssjef for Kreftforeningen Innlandet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00