– Da vi startet for fem år siden bestemte vi oss for å gi bort 10.000 kroner til et godt formål, og deretter ville vi øke med 10.000 hvert år. Nå er vi på 50.000, så får vi ser hvor det stopper, sier Eirik Skomakerstuen i IT-bedriften i Stangevegen. Til nå har de gitt bort 150.000 kroner.

Betyr mye

For Arve Solhaug i stiftelsen «Utafor Innafor» var det en hyggelig beskjed å få.

– Det betyr faktisk veldig mye for oss. For eksempel kan vi for disse pengene kjøre teaterprosjektet vårt i halvannet år, sier han.

Teaterprosjektet startet for fire år siden og har involvert 15 ungdommer som har fortalt sin historie. I det nye teaterprosjektet skal de unge framføre «Tullfølgje» av Alf Prøysen.

Totalt er mellom 70 og 80 ungdommer, fra ungdomsskolealder til de har passert videregående skole, med i de mange prosjektene som «Utafor Innafor» har satt i gang – etter innspill fra de unge selv. Fire personer står bak og drar i trådene, men har med seg frivillige fra HamKam på ungdomshuset under Briskeby, samt andre frivillige til rideklubb på Ådalsbruk og kunstprosjekt i Hamar.

– Vi har gode resultater og mange fine historier som viser at det vi gjør har stor betydning. Men dessverre er det mange ungdommer å ta av der ute, sier Arve Solhaug.

Faller imellom

De ni ansatte i Waveit er veldig fornøyd med at pengegaven får betydning. Tidligere har de gitt penger til Barnas stasjon, curlingen i Stange, Ups & Downs og i fjor ble summen delt mellom Gatelaget HamKam og Hamar biljardklubb. Noen av årene har de bedt om innspill fra publikum om hvem som skulle få penger. Denne gangen var det de ansatte sjøl som bestemte at «Utafor Innafor skulle få hele summen alene».

– Vi ville gi pengene til noen som håndterer barn og unge med utfordringer, og gjerne med fokus på mental helse. «Utafor Innfor» har fokus på dem som faller litt imellom, sier daglig leder Anders Hansen-Øvre som eier bedriften Waveit sammen med Eirik Skomakerstuen og Morten Stårvik.

– Vi er privilegert som kan gi bort penger, og det tror jeg flere bedrifter også kan gjøre, sier Hansen-Øvre.

– Vi er så heldige at vi er vår egen lille bedrift og vi kan bestemme hva vi vil bruke pengene til. Ute på parkeringsplassen vår er det ikke nye, flotte biler, men vi går ikke konkurs om vi gir bort 50.000 kroner til et godt formål, sier Eirik Skomakerstuen.

It-bedriften Waveit har vokst jevnt og har medarbeidere som kommer fra store bedrifter som Norsk Tipping, Evry og fra Mattilsynet. Selskapet har bygd opp et eget driftssenter med ansatte som følger opp datasystemer for både små og større kunder. Det svinger fra snekkerbedriften med to ansatte til Avinor.

I fjor omsatte bedriften for 9,4 millioner.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00