• Forbildet: Drömparken i Enköping ved Uppsala er forbilde for det 150 meter lange staudebedet i Strandgateparken som er under opparbeidelse.

Svenske byer er helt rå på beplantning og blomsterprakt i offentlige parker.

Nå har parketaten i Hamar kommune innledet et samarbeid med parkforvaltere i den svenske byen Enköping ved Uppsala.

Se det svenske staudebedet her.

Hjelp fra Sverige

Dette har ført til at svenske Stefan Mattson skal hjelpe Hamar kommune til å etablere et 150 meter langt staudebed på plenen mellom den nye lekeplassen i Strandgateparken og jernbanelinja.

Anleggsgartnerfirmaet Schølberg & Tomre er allerede i gang med å opparbeide det 150 meter lange bedet, og jorda er ankommet parkeringsplassen ved Vikingskipet for å bli tilkjørt.

Holdt kontakten

Pådriver og initiativtaker er Anne H. Midtveit, som er forvalter for park, idrett og friluftsliv i Hamar kommune.

Midtveit kjenner Mattson fra flere år tilbake, ettersom han har vært i Hamar for å holde kurs. Så har de holdt kontakten, og med tilbakeføringen av Strandgateparken fra parkeringsplass til park, var tiden inne for litt svensk inspirasjon.

Fargeprakt

Mattson er nå i ferd med å planlegge bedet og hvilke staudesorter som skal plantes.

– Vi vet ikke hvor mange sorter det blir ennå. Vi planlegger noen høye sorter i bakkant for å dekke skråningen mot jernbanen. Ellers er tanken at blomstringen skal foregå gjennom hele sesongen, sier Midtveit.

Selve jorda har kommunen fått sponset avjordprodusenten Hasselfors Garden, som på sin side vil bruke bedet som visningsbed. Det er kommuneentreprenøren som skal ha ansvaret for å stelle bedet. Utplantingen av stauder vil starte til våren.

Nå kommer konglene

Midtveit tror bedet sammen med den nye lekeplassen som nylig vil skape en fin helhet, og gjøre det enda mer attraktivt å oppholde seg i parken. Bedet skal strekke seg helt bort til jernbaneundergangen til Brygga, slik at den også blir penere.

Dersom området viser seg å bli berørt av jernbaneutbyggingen, vil bedet måtte fjernes, men det er uansett mange år til, og kostnaden for kommunen overkommelig. Parketaten tar kostnadene til opparbeidelse og drift innenfor dagens økonomiske rammer.

I løpet av kort tid skal for øvrig siste krone på verket settes på lekeplassen. Kunsten som har fått støtte fra kunstfondet i Sparebanken Hedmark, «Kongler» av Marit Justine Haugen, skal snart løftes på plass i hjørnet ved Basarbygningen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.