I rådet populært kalt for «funkisrådet» sitter representanter fra forskjellige bruker- og pasientforeninger.

Selv representerer Svein Olav Gulbrandsen Norges Blindeforbund og Landsforbundet for kombinert syns- og hørselshemmede/døvblinde.

– Jeg ble blind i 2010, da synsnerven ble ødelagt grunnet en svulst. Det ble et helt nytt liv. Jeg gikk fra buss til bein, kan du si, sier Svein Olav, som var yrkessjåfør i 42 år.

Et stort sjokk

I starten var det et veldig sjokk og sorg å bli blind, men Svein Olav forteller at han fikk et helt nødvendig spark bak og kom seg opp av sofaen.

– Jeg skjønte at jeg måtte lære alt på nytt, sier Svein Olav, som fikk god hjelp av en førerhund.

Med årene har også Svein Olavs hørsel blitt sterkt redusert. Når han og flere medlemmer i rådet møter HA, har han med seg en habtisk tolk som tolker rom- og lydinntrykk ved å «skrive» på Svein Olavs rygg.

Storsatsing

Etter kneika i 2010, har Svein Olav brukt mye tid på likemannsarbeid, og i fjor høst ble han valgt som ny leder av Hamar kommunes råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det synes han er svært meningsfullt.

Nå drar rådet i gang vårens storsatsing, som er den bredt anlagte konferansen «Likeverdig tilgjengelighet og deltakelse» på Scandic Hotel 21. februar.

Den kommer i stand etter at rådet fikk bevilget midler fra Delta-senteret.

Alle skal med

Formålet med konferansen er å dele kunnskap om hvordan samfunnet kan legge til rette for at alle kan delta, uavhengig av funksjonsnedsettelser, også kalt universell utforming.

– Det handler om mer enn terskler og ledelinjer, men om å inkludere og planlegge samfunnet på en annen måte, sier rådets sekretær Elisabeth K. Koppe.

Målgruppen er politikere, kommuneansatte, næringslivet med mer.

Terje Røsbak representerer Innlandet Døveforening i rådet. Han er født døv, og brenner for å være selvstendig og at samfunnet er tilrettelagt for alle.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.