Klokken nærmer seg sju denne fredagsmorgenen. Utenfor CC Hamar er det relativt rolig, men noen kunder har likevel stått opp ekstra tidlig for å komme først inn på kjøpesenteret denne svarte fredagen.

På morgenkvisten uttalte en ekspert følgende om konseptet Black Friday: "Går du amok, blir du blakk!"

Kanskje ikke verdens mest oppsiktsvekkende konklusjon ...

Jentegjengen som venter utenfor CC har derimot en forhåndsbestemt pengesum de kan bruke.

– 500 kroner, sier de fleste av åttendeklassingene fra Ajer.

– Jeg har også fått 300 kroner ekstra til å kjøpe julegaver. Vi er på jakt etter fine og billige klær, sier Agnes Kjos, som har tenkt seg innom Bik Bok først.

For elevene passer det bra at det er planleggingsdag på Ajer ungdomsskole. Dermed kan de bruke hele dagen til andre ting enn å pugge gloser.

 Hvordan var det å stå opp så tidlig?

– Det er bare morsomt! Nå er vi først i køen. Vi er på jakt etter de beste salgene, også har vi hørt at det er gratis frokost, sier Adele Berg-Isaksen.

Jakke og juleskjorte

Også Per Edgar Johansen fra Hamar er tidlig på'n for å gjøre noen kupp. Blid og fornøyd kommer han ut fra Sport 1 med en rød pose.

– Nå har jeg fått meg en skikkelig anorakk. Den hadde jeg planlagt å kjøpe, så du kan si at reklamen virket, sier han.

Johansen forteller at han har forberedt handleturen i forkant, og at neste punkt på programmet er å kjøpe en juleskjorte.

– Det er moro å handle på tilbud, men jeg hadde nok kjøpt disse plaggene uansett.

 Hva synes du om Black Friday?

– Det er sikkert veldig bra for handelsstanden, men jeg mistenker at mange kunder kjøper mer enn de trenger.

 Men vinterjakke, det trenger du?

– Å ja, smiler Johansen før han rusler videre.

– Mest for å kikke

Inne på Vita møter HA Teia Kamphaug fra Flisa og Kristian Øverby fra Brumunddal. De to har ennå ikke kjøpt noe, og benytter morgenstunden til å kikke.

– Vi avtalte å møtes tidlig for å finne de beste tilbudene. Vi kikker for det meste. Jeg kjøper bare noe hvis jeg virkelig trenger det, sier Øverby.

Kamphaug er enig.

– Jeg er egentlig ikke tilhenger av Black Friday bruk-og-kast-mentaliteten. Men, det er fint å utnytte gode tilbud til å handle julegaver, sier hun.

I andre etasje på senteret møter HA en blid dame i 40-årene som helst ikke vil ha navn eller bilde på trykk.

– Jeg synes egentlig det er litt pinlig å være her i dag, humrer hun - og vedgår at hun har latt seg friste av tilbudene.

– Litt oppskrytt

På CC møter vi også de tre Ener-tiendeklassingene Hedda Arnesen, Eline Andreassen Enger og Alexandra O'Connell. De tre viser fram blant annet sminkekost, genser, ansiktsmaske og en mystisk greie som visstnok skal gi "babymyke føtter".

– Black Friday er litt oppskrytt. Det er ikke så billig som mange kanskje tror, sier Hedda.

– Folk kjøper også mye unødvendig. Bare se på oss, ler Eline – og viser fram innholdet i posen fra sminkebutikken.

Skikkelige julegaver

På GMAX på Maxi møter vi Stina Øverland og en flokk med unger. Hun puster ut mellom skohyllene:

– Det er risikosport å ha med fire unger på shopping, men det går heldigvis bra foreløpig. Jeg hadde egentlig bestemt meg for å ikke handle i dag, men så ble jeg lokket av noen gode tilbud ...

Øverland vil ikke røpe hva hun har kjøpt.

– Å nei, det er julegaver, så det er hemmelig, ler hun.

– Hva mener du om denne elleville dagen?

– Det er fint når man handler julegaver. Man får bedre gaver for samme prisen, sier hun.

Ute i korridoren møter vi ei bestemor med to barnebarn. Damen ønsker verken navn eller bilde på trykk, men har en kort kommentar:

– Jeg bare går meg en tur. Jeg har bestemt meg for å ikke handle noe som helst i dag!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.