• Sprekker: Morten Aspeli og Ingunn Børresen stemmer for øst, mens Thomas L. Jørgensen og Magne Mathiassen går for vest.Foto: Eli J. Haugen
  • Hvor viktig er jernbanen for deg?

Det er Sentio Research som har gjennomført målingen for HA.

Et representativt utvalg bestående av 400 hamarsinger er ringt opp i perioden 13. til 15. desember. For første gang på HAs målinger svarer flere at de ønsker øst med stasjon ved Vikingskipet enn vest med dagens stasjonsplassering og kulvert.

Flere har tatt stilling

I september svarte 40,3 prosent at de foretrakk vestlig jernbanetrasé, mens 36,8 prosent holdt på øst.

Nå har altså øst økt sin oppslutning i folket. Samtidig har vet ikke-gruppen gått ned fra 22,9 prosent i september, til 11,6 prosent nå.

Fra de underliggende tallene, går det fram at yngre er noe mer østvennlige enn de eldre. Undersøkelsen avdekker også at det er splittelse i alle partiers velgere, bortsett fra Senterpartiet og KrF. I Sp er oppslutningen om vest 100 prosent, mens det samme gjelder for øst hos KrF.

Dødt løp hos Ap-velgere

Hos Arbeiderpartiets velgere er det tilnærmet dødt løp, hvor 45,7 prosent foretrekker vest mens 44,3 prosent vil ha øst.

Leder Thomas L. Jørgensen i Hamar Ap mener undersøkelsen tyder på at de som har aksjonert for øst, har nådd fram i opinionen.

– Det er fortsatt ganske mange som ønsker vest, sier Jørgensen.

Aps gruppe er splittet, og på gruppemøtet mandag ble det klart at det er fire utbrytere som vil stemme for øst; Morten Aspeli, Per Myrvang, Ida Bøhmer og Ingunn Børresen.

Fristilling

Kommunestyregruppa vedtok å stille representantene fritt. Dermed tyder alt på at stemmetallet i onsdagens kommunestyremøte blir 25–14 i favør av øst.

Jørgensen sier at Arbeiderpartiet lever greit med denne uenigheten. Selv med en samlet Ap-gruppa ville vedtaket gått i øst-favør.

Ingunn Børresen sier hun har falt ned på øst fordi usikkerheten rundt avbøtende tiltak ved vest er for stor, og fordi hun oppfatter at argumentasjonen rundt knutepunktutvikling for øst er svekket.

Solid forankring

Ordfører Einar Busterud sier det er ingen tvil om at opinionen har endret seg.

– Dette betyr at flertallet i kommunestyret har solid forankring i folket. Jeg tror mange har gått vegen fra å si at jernbanen blir liggende der den ligger, til øst, inkludert meg selv og Peter Butenschøn. Jeg vil gi honnør til de som har jobbet godt for øst. Jeg tror ikke det er enkeltsaker som ligger bak endringen i mening, men mange ting. Jeg tror innbyggerne har blitt mer bevisst på betydningen av kontakten mellom Hamar sentrum og Mjøsa, sier Busterud.

Sett 60.000 ganger

Varaordfører Knut Fangberget (H) synes som øst-forkjemper at resultatet er gledelig.

– Målingen sier meg at folk har fått med seg realitetene og visualiseringene for hvordan vest blir både permanent og i anleggsperioden. De som ikke hadde bestemt seg sist, har falt ned på øst, tror Fangberget.

Hamar Høyre har laget 4 videoer de har delt på Facebook. Disse har hatt rundt 60.000 visninger. De har fått kritikk for å ikke være presise og lage skremmebilder av anleggsperioden.

– Hele bakgrunnen vår for å lage videoene var at vi ville forenkle. Derfor supplerte vi med linker fra kommunen. Folk leser ikke i teknisk hovedplan, sier Fangberget.

Jernbanepolitisk prosessveileder Stig Vaagan (V) sier målingen bekrefter det inntrykket han sitter med.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.