Marianne Mittet Solbraa, distriktsleder for Trygg Trafikk, kommer med en klar henstilling til deg på årets refleksdag. I år samarbeider Trygg Trafikk med Hedmark fylkeskommune for å gjøre bilistene mer bevisste på vilt i trafikken. På den nasjonale refleksdagen skal Marianne Mittet Solbraa og Arne Magnus Hekne, leder for vilt og trafikk, møte voksne og barn i Kongsvinger – og der er det stor sannsynlighet for at skogens konge også møter opp!

– Nå er det 4 av 10 voksne som bruker refleks. Men det er 0 av 10 elger som bruker refleks, det må vi være bevisste på, sier Marianne Mittet Solbraa.

Barn er blitt mye flinkere til å bruke refleks. Det har også sammenheng med at mye barnetøy nå er utstyrt med refleks. Men refleksbruken dabber veldig av for ungdommer og voksne.

LES OGSÅ: Fikk møte Tarkus på refleksdagen

– Ved å ta på den lille brikken reduserer en faren for å bli påkjørt med 85 prosent, sier Solbraa, som viser til undersøkelser der 50 prosent av bilførere på Østlandet har opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger de ikke kunne se i mørket.

Med høsten og skumring morgen og kveld, øker faren for å møte på vilt når en er ute og kjører. Hedmark er det fylket som har flest viltpåkjørsler: I 2016 og 2017 ble det påkjørt 1.600 dyr. Det er 4,4 dyr hver dag!

– Alle kan komme ut for en viltpåkjørsel. Men vi prøver å gjøre bilistene mer bevisste på det de ser rundt seg når de kjører i områder med mye vilt. Bruk sidesynet godt, sett ned farten, er bønnen fra Arne Magnus Hekne.

I tillegg til å dele ut reflekser, deler de også ut sperrebånd som kan brukes ved viltpåkjørsler. Her blir du også minnet på at du skal ringe politiet på 02800 ved viltulykker.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00