Faget mat og helse fikk en litt annen dimensjon da Marit Finseth Løberg, daglig leder for Matbransjens Opplæringskontor kom på besøk. Med seg hadde hun Roger Løberg fra Tine og Hans Petter Rasmussen fra Nortura – for ikke å snakke om en halv gris, 10 kilo medisterfarse, Litago og masse råstoff til softis.

Mye kjøtt

Elevene fikk være med på hele prosessen med oppdelingen av grisen, og de gjorde store øyne da de så alt kjøttet de kunne pakke ned. Her var det fem svinesteker, wokkjøtt og pizzakjøtt og ei ribbe som de skal steke torsdag.

– Jeg har vært med mamma og handla i butikken, men jeg visste ikke at det så slik ut, sier Iver Viken.

Elevene fikk også steke medisterkaker som skulle bli til lunsj i lomper. De fikk også lage sin egen Litago og softis. For en dag!

Ønsker flere

Marit Finseth Løberg har ansvaret for lærlinger ute i matbransjen. Akkurat nå er det 39, men hun skulle gjerne sett mange flere.

– Vi prioriterer å besøke de videregående skolene, men nå hadde vi en ledig fredag. Hadde vi hatt tid, skulle vi gjerne prioritert å besøke barne- og ungdomsskoler. Mange vet ikke hvor maten kommer fra, og er kanskje ikke vant til å lage mat helt fra bunnen av, sier Marit Finseth Løberg,

Hun sitter i rekrutteringsgruppa i opplæringskontoret sammen med blant andre Roger Løberg og Hans Petter Rasmussen. De deler hennes bekymring for dalende søkertall til restaurant- og matfag. Nortura har stort behov for kjøttskjærere og slaktere, og Nortura og Tine alene tilbyr ca. 15 nye læreplasser hvert år innen matfag og tekniske fag.

– Mange ungdommer er ikke klar over at mat også kan være et framtidig yrkesvalg for dem. Jeg har allerede hørt noen her som syntes det kunne være interessant, sier Marit Finseth Løberg.

Og interessen var det ingenting å si på fredag. Etter litt opplæring gikk medisterkakestekinga unna som en lek. Og Litago ble blandet og ristet.

– Men den er ikke så god som den vi kjøper, fikk vi høre. Så fint da at kjøleskapet var fullt av Litago til lunsjen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00