For kurderne starter det nye året 21. mars.

Ifølge den kurdiske kalenderen er året nå 2717.

Kurdisk kulturforening i Hedmark arrangerte feiring med bål og dans på Koigen.

Feiringen kalles Newroz.

Leder Osman Kawkabishad i kurdisk kulturforening i Hedmark forteller at det en gang var en konge som het Zohak.

Han var en tyrann, og nedkjempet folket sitt på brutalt vis.

Det var da smeden Kawa (kurderen) som befridde sitt folk fra Zohaks brutale styring.

Som et tegn på seieren, tente Kawa et bål på en fjelltopp.

Siden har bålet vært et sentralt symbol på kurdernes Newroz-feiring. Bålet symboliserer også at den kalde vinteren slutter, og at våren er i anmarsj med ny sol og nye muligheter.

Det var cirka 70 personer som møtte opp til feiringen rundt bålet på grillplassen på Koigen. Mange hadde på seg kurdiske nasjonaldrakter, og de sang Newroz-sangen på kurdisk.

– Det var en veldig hyggelig feiring, og både barn og voksne koste seg. Det var mye sang og dans, forteller Kawkabishad.

Feiringen av kurdisk nyttår i Hamar fant sted for femte gang. Førstkommende lørdag blir det en stor nyttårsmarkering for kurdere i gymsalen på Ridabu skole.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.