Stiftelsen Disen kulturveksttun har leietakere som Turnéorganisasjonen i Hedmark, kunstnere som leier atelier og lokalt kulturliv.

Les også: Diesen tynges av gjeld

I 2005 ble det bygget en prøve- og framvisningssal for daværende Hedmark teater i ett av byggene på tunet.

Stiftelsen sitter med en gjeld på tre millioner kroner for denne salen, og reduserte leieinntekter etter at teateret flyttet til Hamar kulturhus i 2014.

Fare for konkurs

For å sikre en bærekraftig økonomi, har de bedt sine to stiftere Hamar kommune og Hedmark fylkeskommune om hjelp til å sanere gjeld.

Stiftelsens styre mener at uten sletting av gjeld eller årlige tilskudd, vil egenkapitalen være tapt i løpet av ett år, og det vil ikke være grunnlag for videre drift.

Fylkestinget bevilget tirsdag én million kroner til å sanere gjeld.

De forutsetter at Disen kulturveksttun gjør en gjennomgang av utleieforhold og utleiepriser, og at de vurderer en omregulering med tanke på salg av deler av eiendommen.

Ønsker sunn drift

Hamar kommune vedtok i sitt budsjett for 2017 å gi en tilsvarende sum til å slette gjeld.

Kultursjef Morten Midtlien opplyser at det har vært flere møter om saken, og at kommunen stiller seg bak de betingelser som fylkestinget har satt.

– Vi ønsker at stiftelsen kan få en sunn drift. Miljøet på Disen er viktig å ivareta for Hamar kommune, sier Midtlien.

Underskudd i mange år

Disen kulturveksttun har de siste årene gått med underskudd. I 2014 ble underskuddet på 360.000 kroner, og i 2015 på 98.000 kroner. Stiftelsen har årsmøte på mandag, men styremedlem Erling Behrens opplyser til HA at det også ligger an til et underskudd i 2016.

– Styret vil følge opp signalene fra stifterne. Å få betalt ned på gjelda med to millioner kroner, er et godt bidrag til å skape en drift i balanse. Slik situasjonen er nå, får vi ikke gjort nødvendig vedlikehold av bygningene, som dermed forfaller, sier Behrens.

Styret er i gang med å se om det er arealer på eiendommen som kan selges eller utvikles. Disen kulturveksttun kommer i nærheten av en eventuell østlig jernbanetrasé, men ikke i direkte berøring med den.

Ønsket å utsette

Fylkestingsrepresentant Geir Byberg (KrF) foreslo i tirsdagens fylkesting å utsette saken.

– Det var fordi det verken lå med regnskap eller budsjett ved saken, og det var generelt en dårlig saksframstilling med flere feil. Det går ikke fram hvilke grep styret har gjort for å redusere kostnadene, sier Byberg.

Utsettelsesforslaget ble nedstemt, og deretter stemte Byberg for at fylkeskommunen skulle bidra med én million til å sanere gjeld.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.