• PRIS: Mette Thorslund (t.v. og Jan Thomas Myrvold sammen med prisvinner Elin Rudi.

– Å kjære vene, var alt hun fikk fram da hun ble lurt inn på kontoret til Jobzone i Hamar av mannen sin, Stig Nielssen. Så kom gledestårene i strie strømmer. Det var vanskelig for henne å fatte at strikkeprosjektet hennes, «En gave som varmer», skulle bli plukket ut som årets lokale vinner av veldedighetsprisen. Mette Thorslund, daglig leder av Jobzone i Hamar, kunne overrekke 10.000 kroner, diplom og blomster til den overraskede vinneren. Samtidig er Elin Rudi og prosjektet hennes med i den landsomfattende konkurransen der premien er 100.000 kroner til det vinnende prosjektet.

– Dette var innertier for prisen vår. Vi er nettopp ute etter kandidater som gjør en forskjell for andre uten å framheve seg sjøl, sier Mette Thorslund.

55 plagg

Frøet til «En gave som varmer» ble sådd på høstparten i 2016. Da satt Elin og moren hennes og diskuterte julegaver, litt oppgitt over å skulle finne på julegaver til noen som har så mye fra før. Hva med å lage julegaver til noen som ikke har så mye? Slik begynte det. De begynte å strikke varme plagg – sokker, votter, luer, gensere. I november hadde de 55 plagg som de tok med seg til Oslo. Noe ble delt ut til hjemløse på gata, og etter tips fra en politipatrulje, tok de med resten av strikkevarene til Evangeliesenteret. Der ble de overlykkelige over å kunne dele ut varme klær i julegaver.

På togturen hjem kom de i kontakt med tidligere helseminister Werner Christie fra Ridabu. Han tok et bilde av dem og skrev noen ord på Facebook. Dermed begynte snøballen å rulle.

– Jeg fikk masse telefoner, fra folk som ville strikke og fra folk som hadde restegarn. Det strømmet på med garn og ferdige plagg fra hele landet. Garnet har jeg sendt videre til folk som er villige til å strikke. I november 2017 dro vi til Oslo igjen med 553 plagg! Det gikk ikke inn i en vanlig bil så vi fikk låne en stor bil på Avis gratis. På Evangeliesenteret hadde de kalt inn mange frivillige som pakket julegaver. sier Elin Rudi.

Mye administrasjon, vil kanskje noen si. – Det er ikke noe jobb i forhold til alt vi får igjen for det. Jeg blir så glad over å møte et slikt engasjement, at det er så mange der ute som vil være med og glede andre, sier Elin Rudi, før gledestårene igjen tar overhånd.

Ny tur

På turene til Oslo har hun snakket med mange stoffmisbrukere og hjemløse. – Det er fint å se at de føler omsorg for hverandre og at de faktisk setter veldig stor pris på at vi vil snakke med dem og hjelpe dem, sier Elin, som er imponert over Evangeliesenteret som gir hjelp og støtte til alle som kommer innom.

Hun er i full gang med å forberede ny tur kommende november. Det er allerede kommet inn rundt 50–60 strikkeplagg fra fjern og nær. Strikkeplagg og garn har til nå stått i kasser både hjemme i stua hennes og på kjøkkenet til moren hennes. Nå skal hun bruke litt av de 10.000 kronene til å sette i stand uthuset hjemme i Åsbygda til lagerplass for varene. – For jeg kan ikke slutte nå, sier hun med nytt pågangsmot.

Hvis du vil følge med på strikkeprosjektet, kan du lete opp Facebook-siden Strikkeprosjektet «En gave som varmer».

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00