Onsdag inviterte Eidsiva Energi eiere og representanter fra andre kraftselskaper i Innlandet til seminar i Hamar. Temaet var utviklingen i kraftbransjen med fokus på hvordan nettselskapene kan tilpasse seg nye rammebetingelser.

Bransje i endring

Konsernsjef Øistein Andresen i Eidsiva Energi forteller at kraftbransjen er i endring, drevet av nye myndighetskrav, store investeringskrav, ny teknologi og digitalisering.

– Nettdrift er monopolvirksomhet. Fra 1. januar 2021 får vi en ny energilov, som krever et skarpere skille mellom monopolregulert nettvirksomhet og annen virksomhet i et energiselskap. Sammen med kravene til effektivisering i bransjen, vil det kreve at vi omstiller oss og tar i bruk ny teknologi på en annen måte enn tidligere, sier Andresen.

På deltakerlista på seminaret onsdag, var det eiere bak Stange Energi, Gudbrandsdal Energi, Valdres Energi, Vang Energiverk, VOKKS AS, AS Eidefoss, Sør-Aurdal Energi, samt Eidsivas eiere i begge fylker.

Større fagmiljøer

– Eierne må ta et valg. Eidsiva ønsker sterkere samarbeid om nettdrift med de andre energiselskapene i Innlandet, sier Andresen.

Kraftgiganten i Innlandet er åpen for ulike typer samarbeid, om det er innfusjonering eller andre former for samarbeid.

– Det er stordriftsfordeler innen nettdrift. Det går på å samle større fagmiljøer med kompetanse, ikke minst innen digitalisering, sier Andresen.

Tvinger ingen

Et eksempel på det siste er overgang til helautomatiske strømmålere. Det krever at nettselskapene har tilgang til systemer og folk som kan håndtere dette.

Eidsivas initiativ overfor de andre nettaktørene, er forankret i Eidsivas konsernstyre.

– En slik prosess må ta den tiden det tar. Ny energilov gjelder fra 1. januar 2021, og til da skulle vi gjerne ønske at vi hadde fått med oss de andre aktørene i en større enhet. Men dette er valg det enkelte selskap må gjøre, vi tvinger ingen, sier Andresen.

Lavere nettleie

– Kan konsekvensen av en sterkere samordning bli nedbemanning?

– Noe av synergien er redusert bemanning. Eidsivas desentrale struktur med lokale kontorer og støttepunkter vil vi beholde. Vi vil bygge en robust nettvirksomhet med minst like god beredskap som i dag. Lønnsomhet er viktig for å sikre arbeidsplasser over tid. Konsekvensen vil bli lavere nettleie i snitt for forbrukeren, sier Andresen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.